Aktuality - archiv 24.7.2007

Vychoval majstra Európy, teraz piluje techniku Na Sihoti

Odborník podobného razenia v slovenskom futbale snáď ešte nepracoval. Holanďan Ton Jenner prišiel do AS Trenčín ako jeden z najuznávanejších špecialistov na tréning techniky z krajiny dvojnásobných vicemajstrov sveta a majstrov Európy.

Odborník podobného razenia v slovenskom futbale snáď ešte nepracoval. Holanďan Ton Jenner prišiel do AS Trenčín ako jeden z najuznávanejších špecialistov na tréning techniky z krajiny dvojnásobných vicemajstrov sveta a majstrov Európy. Doma piluje technické kúsky s mladými futbalistami nielen vo svojej akadémii, ale na starosti má aj mlaď Sparty Rotterdam a Haagu.

"Už som toho zažil veľa, ale aj pre mňa bolo takmer všetko nové," nechal sa počuť najskúsenejší z kádra AS Trenčín Igor Szkukálek a jedným dychom dodal: "Od začiatku prípravy sme absolvovali iba jeden tréning bez lôpt. V slovenských podmienkach sa prvý týždeň tradične len behá. My sme však pracovali vo vysokej rýchlosti a intenzite. Po kondičnej stránke nám to dalo viac, ako keby sme naberali objemy."

Podobný názor prezentoval aj holandský odborník: "Nie je pravdou, že pri tréningu s loptami sa menej behá. Záťaž je intenzívnejšia a ťažká práca nie je taká nudná a ubíjajúca. Futbal sa hrá predsa s loptou a tá má byť vašim priateľom, nie sokom. Technika je stále dôležitejšia. Hráči sú rýchlejší a priestor na ihrisku sa zmenšuje."

O úspešnej práci usmievavého Holanďana svedčia aj úspechy jeho syna Juliana. Jenner mladší je vychádzajúcou hviezdou popredného tímu eredivisie AZ Alkmaar a iba prednedávnom pomohol Oranjes k zisku titulu majstrov Európy v kategórii do 21 rokov.

"V Trenčíne je veľa mladých futbalistov a všetci sa chcú učiť, čo je dôležité. Ich mentalita a telesné predpoklady sú dobrým základom. Doposiaľ trénovali veľa, ale často bez lôpt. Nie sú predsa atléti. Klub potrebuje najmä kreatívnych hráčov. Kvalitná technika dodáva na ihrisku každému futbalistovi potrebné sebavedomie a to je veľmi dôležité. Nechýba žiadnej hviezde. Slovenskí hráči mi pripadajú naopak trochu bojazliví a to sa snažíme zmeniť," rozhovoril sa muž pracujúci v Holandsku prevažne s mladými nádejami, ale podľa vlastných slov aj skúsenému hráčovi by jeho metódy mali v priebehu dvoch - troch mesiacov pomôcť napredovať.

"Napriek tomu, že v Holandsku sa tomuto typu tréningu venujú osem až desaťroční chlapci, aj hráčovi nad tridsať rokov to má čo dať. Treba ale pracovať dlhodobo a systematicky," dodal Szkukálek.

Autor: MG
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa