A-tím 6.1.2024

Stolica | Nemôžete preskočiť z prvej úrovne na tretiu, či štvrtú

Tréner Ilija Stolica sa nevyhýba žiadnej téme. Otvorene odpovie na každú z položených otázok, ak sa nepýtate na individuality v jeho mužstve. Vtedy kladie na prvé miesto vždy tím. Na načrtnutú problematiku sa vždy snaží pozrieť zo širšieho uhla pohľadu a ani pred štartom zimnej prípravy tomu nebolo inak. Viaceré zaujímavé témy sme prebrali z pohľadu jeho viac ako polročného pôsobenia v AS Trenčín.

"Dôležitý je vždy komplexný pohľad nielen na klub, ale na všetko okolo vás. Ak chceme urobiť polročné hodnotenie našej práce, potrebujeme sa pozrieť nielen na hráčsky káder, ale i celú organizáciu. Energiu a atmosféru vo vnútri. Východiskovú situáciu a ďalšie faktory. Sme totiž súčasťou jedného celku. Na konečnom obraze sa podieľajú nielen hráči, ale aj ostatní ľudia v klube a rovnako fanúšikovia. Prečo to tak vidím? Klub reprezentuje viac ako je len jeden zápasový deň počas týždňa alebo jedna sezóna," povedal na úvod Ilija Stolica.

O filozofii životných a gólových príležitostí

"Najsilnejší vplyv mám na svoj tím. Preto bolo v prvom rade potrebné spoznať hráčov. Snažím sa vplývať nielen na športovú stránku, ale aj celkovú mentalitu a samotný prístup k povinnostiam. Preto je dôležité spomenuté poznanie. Moja životná filozofia hovorí o vytváraní si príležitostí. Ak ich máte dostatok, máte aj väčšiu šancu na úspech. Rovnako ako na ihrisku. Našim cieľom je vytvoriť si viac šancí ako súper, mať vyššie držanie lopty a byť aktívnejší v streľbe, čo zvýši našu šancu vyhrať zápas. Samotné víťazstvo však nie je v danom momente to najdôležitejšie. Podstatné je to, akým spôsobom sme sa k nemu dopracovali. Či to je výsledok systematickej a poctivej práce alebo do určitej miery dielo náhody. Iba silný základ vás z dlhodobého hľadiska priblíži k splneniu vašich cieľov."

O posune krok za krokom

"Každý tréner má svoju filozofiu, ktorú sa snaží presadiť. Tou mojou je konštruktívny a odvážny prístup k vedeniu zápasu. Chcem hrať na lopte, agresívne bez lopty a nepozerať sa na meno súpera. Chcem, aby sme mali svoju čitateľnú tvár, hoci zápas nie vždy dotiahneme do víťazstva. Ak sa budete prispôsobovať každému zo súperov, strácate autenticitu a uveriteľnosť. Progres však dosiahnete len krok za krokom. Nemôžete preskočiť z prvej úrovne na tretiu, či štvrtú. Skôr alebo neskôr vás to dobehne. Budovať musíme na pevných základoch. Potrebujeme pracovať na športovej stránke, ale i sebavedomí hráčov. Tak ako bude rásť, tak budú chlapci lepšie zvládať krízové situácie. Samozrejme, musíme byť dôslednejší. Nielen na ihrisku, ale i mimo neho. Potom sa vynára otázka kvality, ktorá je u hráčov rôzna. Niektorí vedia reagovať na podnety okamžite, niektorí potrebujú týždeň, ďalší pol roka, rok alebo aj viac."

O nastavenej ceste a spokojnosti po splnení reálnych cieľov

"Myslím si, že sme na dobrej ceste. Počas uplynulého pol roka sme zažili veľa pozitívnych momentov. Otvorili sme novú tribúnu so skvelým zázemím. Máme za sebou dobrý vstup do sezóny. Po odohratí približne polovice základnej časti sme boli na prvej priečke. V každom zápase sme mali viac striel ako súper a nielen to. Na našej strane bol vždy aj faktor očakávaných gólov. Mali sme výborné držanie lopty, jedno z najlepších v európskom futbale vôbec. Súperom ako Dunajská Streda či Žilina sme nedovolili viac ako jednu strelu na našu bránu za deväťdesiat minút. Ak sa pozrieme len na našu hru, zaslúžili by sme si viac bodov, než dnes máme. My ich však nemáme a preto si musíme popísať dôvody, prečo to tak je. Nielen tie na ihrisku, ale v celkovej práci klubu. Neurobili sme nerealistický posun, čo prináša predpoklady na ďalšie zlepšenie. Všetko chce čas. Platí to aj o našich hráčoch. Sú nadaní, no musia pokračovať krok za krokom. Teší ma, ako každý deň pracujú na tréningoch a posúvajú sa vpred. Ich ďalšia kariéra bude závisieť len od nich a ich pokroku, ktorý dosiahnu."

O prepojení pohľadu na život a futbalu

"Nikdy sa nepozerám na to, ako dlho budem v klube. Na všetko sa snažím pozrieť zo širšej perspektívy. Šport má prinášať pozitívnu energiu a futbal má ponúkať nielen výsledkovú bázu. Taktiež celkový pohľad na filozofiu života. Pozitívne vplývať na život detí a mladých ľudí. V živote nechcem čakať na chyby iných a klamať, preto to nebudem robiť ani na ihrisku. Veľmi rád mám fakt, že malá krajina môže zdolať futbalového giganta, chudobný klub bohatý, či malé mesto veľké mesto. Financie sú síce rozdielové, no svojou prácou môžete vašu stratu zmazať. Presne ako v živote."

O držaní lopty na vlastnej polovici ihriska

"Veľakrát som počul o tom, že naše držanie lopty je do veľkej miery na našej defenzívnej polovici ihriska. Všetko však vychádza z plánu, ktorý máte. Situáciu si musíte pripraviť už od nášho brankára. Nepotrebujete stratu a naháňačku pri napadaní. Navyše, túto vec ovplyvňuje aj postoj súpera. Aj kvalitnejšie tímy sa proti nám zavreli na svojej polovici a vyčkávali na protiútoky. My však chceme byť proaktívni. V kompaktne postavenej obrane súpera si však potrebujeme vytvoriť priestor. Preto tiež veľké tímy musia hrať dozadu, aby vytiahli súpera. Treba byť veľmi trpezliví. Súpera musíte doslova vyprovokovať. Všetko je však o procese. Ako som už povedal, nič nepreskočíte. Je to ako v reštaurácii. Ak chcete dobré jedlo, všetko začína už v záhrade."

O osemzápasovej sérii bez víťazného pocitu

"Pre mňa je najdôležitejšie, že chalani napriek kríze neprestali veriť tomu, o čo sa snažíme počas celej sezóny. Verili v náš proces, aj keď sa nám nedarilo, a nielen vtedy, keď sme mali v úvode víťaznú sériu. Všetky tieto vrcholy aj pády sú bežná súčasť procesu. Musíme však naďalej zostať obozretní a zapracovať na mnohých stránkach našej hry."

Autor: astn
Rozpis zápasov
0:4 Skalica
NIKÉ LIGA, 29. kolo, 27.4.2024
MFK Skalica - AS Trenčín
18:00 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 30. kolo, 4.5.2024
AS Trenčín - MFK Zemplín Michalovce
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu Niké ligy proti MFK Skalica

ASTV vám prináša zostrih z nadstavbovej časti Niké ligy proti MFK Skalica (4:0).

A-tím 28.4.2024

Skovajsa | Bol to kvalitný tímový výkon

V zápase proti MFK Skalica sa až dvakrát presadili naši obrancovia. Po otváracom góle Samuela...

A-tím 28.4.2024

Kozlovský | Naše šance sme konečne premenili

Naše mužstvo po prvýkrát v aktuálnej sezóne zdolalo tím zo Záhoria MFK Skalica. Najväčšiu...

ASTV 28.4.2024

ASTV | Tlačová konferencia po zápase Niké ligy proti MFK Skalica

ASTV vám prináša tlačovú konferenciu po zápase nadstavbovej časti Niké ligy...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa