Aktuality - archiv 25.3.2010

Hosťom AS bývalý rozhodca dnes pracujúci pre FIFA

Duel v Zlatých Moravciach bude sledovať aj holandský rozhodca so skúsenosťami z majstrovstiev sveta.

Jarné  prvoligové derby púta veľkú pozornosť. Duel Zlatých Moraviec proti Trenčínu môže v otázke postupu do Corgoň ligy mnohé naznačiť. Kľúčový duel jari si nenechá ujsť ani majiteľ AS Trenčín Tschen La Ling. Na štadióne ViOnu ho bude sprevádzať aj jeho priateľ Mario van der Ende. Športový činiteľ, ktorý v nedeľu oslávi 64. narodeniny, pôsobil v minulosti ako špičkový arbiter. Neskôr pracoval v rozhodcovskej komisii FIFA. V súčasnosti vykonáva funkciu pozorovateľa a koordinátora rozhodcov FIFA. Jeho návšteva v Zlatých Moravciach však nie je spojená s aktuálnou pozíciou v štruktúrach medzinárodnej futbalovej federácie. Na súboj o čelo prvoligovej tabuľky zavíta ako hosť majiteľa AS Trenčín.

Mario van der Ende sa narodil 28. marca 1956. Prvé rozhodcovské skúsenosti začal zbierať v roku 1977. Už o dva roky neskôr sa zaradil na listinu oficiálnych rozhodcov Holandskej futbalovej federácie. V roku 1990 sa vďaka výborným výsledkom zaradil medzi arbitrov FIFA. Na svojom konte má nespočetné množstvo holandských ligových duelov i nejedno pohárové či medzinárodné stretnutie. 

Na majstrovstvách sveta 1994 pískal otvárací duel E-skupiny, v ktorom Írsko senzačne zdolalo Talianov (1:0). Rozhodcovský odev si obliekol aj v poslednom zápase domáceho výberu v A-skupine. USA v ňom podľahli Rumunsku (0:1). S píšťalkou v ruke vyviedol na zelený trávnik aj osemfinalistov Španielsko a Švajčiarsko. Favorit z Pyrenejského polostrova zdolal Helvétov 3:0. Svoju štatistiku stretnutí na svetovom šampionáte si rozšíril o ďalšie štyri roky neskôr. A opäť pri tom boli aj Španieli. V poslednom zápase D-skupiny rozbombardovali Bulharsko 6:1. Okrem toho pískal aj stretnutie A-skupiny, v ktorom Argentína zdolala v Toulouse Japonsko (1:0).

V dobe, keď sa dostával na vrchol, zrazila jeho stúpajúcu krivku nemilá informácia. Lekári mu totiž diagnostikovali rakovinový nádor. Po tejto správe okamžite prerušil rozhodcovskú kariéru a všetky sily vrhol do liečby. Tá bola úspešná. Po niekoľkých mesiacoch s veľkou úľavou hlásil, že je opäť zdravý. Na krátky čas sa vrátil na zelené trávniky, ale po nepríjemnom zranení ukončil rozhodcovskú činnosť definitívne. Bez futbalu však vydržať nedokázal. Najskôr pracoval pre Holandskú futbalovú federáciu. Neskôr prijal ponuku na pozíciu pozorovateľa FIFA, v ktorej pôsobí dodnes.

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 29.3.2024

Gong | Musíme ďalej tvrdo pracovať a ťahať za jeden povraz

Naše mužstvo pod taktovkou trénera Iliju Stolicu čaká po reprezentačnej prestávke...

ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa