Aktuálne 18.12.2019

Rybníček | Tento rok bol jeden z najťažších, veľmi nám však pomohol

V spolupráci s týždenníkom Trenčianske noviny vám rovnako ako na začiatku tohto roka prinášame rozhovor s generálnym manažérom klubu Róbertom Rybníčkom. Výkonný šéf AS Trenčín odpovedal na otázky redaktora nezávislého média Martina Jurča po poslednom jesennom ligovom kole. Rozhovor z pondelkového vydania novín a plateného spravodajského webu mytrencin.sme.sk vám prinášame aj na astrencin.sk.

Rok 2019 sa končí. Aký bol z vášho pohľadu?

"Po športovej stránke jeden z najťažších. Ostatné roky sme boli zvyknutí na iné postavenie. Potom prišiel strmý pád. Stáli sme tesne nad priepasťou vypadnutia. Som rád, že sme sa napokon zachránili a stále sme členmi najvyššej súťaže. Tento rok nám veľmi pomohol, aby sme sa určitých záležitostí snažili vyvarovať a nastaviť smerovanie klubu na ďalšie obdobie."

Rátali ste aj s možnosťou vypadnutia do druhej ligy?

"Pripravovali sme sa aj na takúto alternatívu. S pánom La Lingom sme sa bavili o nastavení pre ďalšiu sezónu, ak by sme reálne zostúpili o ligu nižšie."

Zmenil by sa pohľad na klub ako taký z hľadiska hráčov?

"Nemyslím si to. Zdrojov zo zahraničia je stále dostatok. Najmä futbalisti z Afriky majú túžbu dostať sa do Európy a hľadajú rôzne cesty. Talentov je tam stále veľa. Samozrejme, vypadnutie by výrazne ovplyvnilo hodnotu hráčov pri odchode od nás do zahraničia."

Klub za posledné tri prestupové obdobia nepredal hráčov za peniaze, na aké bol zvyknutý z minulosti. Čím to je, že futbalisti nedosahujú kvalitu ako pred pár rokmi?

"Za posledný rok a pol, čo pôsobíme mimo vlastného štadióna, v ukazovateľoch európskych klubov klesáme. Upadla nám športová výkonnosť aj kvalita zázemia."

Hráme príliš dlho mimo Trenčína. Bez divákov, emócie, atmosféry...

"Musíme hľadať motiváciu sami v sebe a veriť ľuďom, ktorí sa o pozdvihnutie majú postarať. Toto sa nám doteraz nepodarilo dobre zladiť a nevieme to momentálne vyriešiť. Musíme si ešte chvíľku počkať na návrat do vlastných priestorov. Máme veľké očakávania. Stará infraštruktúra bola na amatérskej úrovni a napriek tomu sme dosiahli neuveriteľné úspechy. Verím, že keď sa vrátime domov, budeme schopní Trenčín vrátiť na pozície, ktoré mu patrili pred štyrmi rokmi. Budeme mať skvelé zázemie aj fanúšikov, ktorých sme momentálne stratili."

AS Trenčín zaujímavo rozbehol projekt futbalovej akadémie. Vyrastú v dohľadnej dobe noví Berovia, Lobotkovia a Mazáňovia?

"V mládeži máme viacero zaujímavých hráčov, čoho dôkazom je naskočenie Letenaya do prvého tímu v ostatných dvoch ligových zápasoch. Dôležité je správne uchopenie chlapca v A-tíme. Máme veľa talentov. Musíme z nich vyťažiť maximum, aby sme doplnili káder prvého tímu. V mládežníckych kategóriách patríme medzi slovenskú špičku."

Čo je pre mladého futbalistu dôležité, aby sa presadil v európskom futbale?

"Viera v to, čo chce robiť. Veria v to, kde to robí. Stanovenie si cieľa, ktorý chce dosiahnuť. Že raz si európsky futbal zahrá a bude ho hrať na takej úrovni, aby mu prinášal radosť aj živobytie. A trpezlivosť. Mnohí hráči si myslia, že v osemnástich rokoch by už mali zarábať čo najväčšie peniaze. Všetko má svoj čas a vývoj."

Chcú mladí všetko a hneď?

"Je to dané dobou, ktorú žijeme. Vychádza to z politickej situácie a sociálnej roviny. Mnohí si myslia, že mať veľa peňazí je jediný cieľ, ktorý sa dá dosiahnuť. Vytrácajú sa hodnoty a viera v seba, že keď má niečo prísť, tak to príde. Musia mať trpezlivosť, aby sa k cieľu dopracovali. A toto mi u nich chýba. Dôležité je, aby na tom pracovali rodičia aj tréneri. Častkokrát práve rodičia sú netrpezlivejší ako hráči, a potom to na nich prenášajú."

Bývalý hráč Trenčína Wesley sa cez Belgicko a Anglicko prepracoval až do reprezentácie Brazílie. Prekvapil vás jeho posun?

"Pozrime si ľudí, ktorí niečo dosiahli. Mnohí z nich mali náročné osudy. Wesley je jedným z nich. Jeho životný príbeh ho natoľko posilnil, až dosiahol súčasný level. Ide aj o to, aké je nastavenie futbalistu. Ak sa hráčovi pritrafí zranenie alebo krivda, bežný futbalista hľadá vinníkov okolo seba. Tí úspešní sa pozerajú na to, ako ich môže daná situácia posilniť a nájdu v sebe smer, akým pokračovať ďalej."

Prvá polovica sezóny sa podobá na jeseň spred roka. Ako ste ju videli?

"Vedeli sme, že aj aktuálny ročník bude náročný. Hráme stále mimo Trenčína. Urobili sme veľa zásahov do tímu, aby sme boli úspešnejší ako naposledy. Pri pohľade na body sa nám to podarilo. Z hernej stránky sme od mužstva očakávali viac. Určite má vyššiu kvalitu ako ukazuje. Sadneme si s trénerom a vyhodnotíme si krátke obdobie, počas ktorého je pri chlapcoch. Stále sme v boji o prvú šestku, ktorá je cieľom. Zároveň už teraz pripravujeme mužstvo pre budúcu sezónu."

Naplnil Norbert Hrnčár vaše očakávania?

"Na hodnotenie je to príliš krátka doba. V niektorých veciach kabínu posunul, iné sa mu nepodarili. Je otvorený počúvať, debatovať aj akceptovať naše nastavené pravidlá a možnosti. Chceme s ním spoluprácu nastaviť tak, aby pokračoval aj ďalej ako iba do leta."

Čo vám z pohľadu manažéra chýba v kabíne?

"Na slovenské pomery máme v tíme veľmi dobrých hráčov. Individuálne veľmi slušne vybavených. Chýba nám motivácia, ktorá by ukázala, že mužstvo hrá za trénera a klub a chce mu odovzdať maximum. To sa nám nepodarilo nastaviť. Keď sa toto nepodarí dosiahnuť realizačnému tímu, tak sa to podarí zázemiu a divákom. Doma dokážu motivovať tak, že hráč si nedovolí niečo v zápase podceniť."

V mnohých prípadoch dokáže strhnúť kabínu charizmatický jednotlivec. Chýba v mužstve futbalový Radivojevič?

"Máme typy, ktoré sú to dnes schopné urobiť. Preto sa vrátil Koolwijk, Depetris."

Trenčín každú polsezónu predá niekoľkých hráčov. Ako to bude tento raz. Kto je pripravený posunúť sa ďalej?

"Je to náš cieľ a nutný zdroj pre budovanie štadióna. Rátame s jedným alebo dvoma. Najreálnejšie sa javí odchod Bukariho. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia okolo Martina Šuleka. Má za sebou dobrú sezónu. Ak by prišla ponuka na iné mená, budeme sa tým zaoberať."

Pomerne dlhú dobu je v Trenčíne Hamza Čatakovič. Čo v jeho prípade?

"Ide o futbalistu, o ktorom sa budeme rozprávať. Treba si zanalyzovať, či je schopný prekročiť vlastný tieň. Všetci vedia, že je výborný futbalista, no kvality málokedy reálne dokazuje. V tréningoch toho predvedie viac ako v zápasoch. Ak sa nám jeho nedostatky podarí odstrániť, bol by zaujímavý artikel pre európsky trh."

Solídnu bilanciu predviedol po návrate Gino Van Kessel. Je prioritou, aby v klube zostal?

"Gino bol a aj bude špecifický. Musí si sám v sebe utriediť, čo chce vo futbale dosiahnuť. Pokiaľ si túto otázku nevyrieši, zrejme pôsobenie v Trenčíne, ale aj kdekoľvek inde, bude krátkodobé. Zmluvu má do konca leta. Uvidíme, aký bude jeho prístup. Podľa toho sa rozhodneme. Zatiaľ je u nás a bude trénerom k dispozícii na zimnú prípravu."

Môžu fanúšikovia očakávať nové tváre?

"Každý pol rok sa o to snažíme. Čakáme na návrat stopéra Colea Kpekawu, ktorý dostal polročný dištanc za faul v Michalovciach. Trest považujeme za veľmi prísny. Verím, že nám bude k dispozícii už počas jarnej časti."

V lete ste si chceli oddýchnuť od povinností v európskych pohároch. Je pre aktuálnu sezónu cieľom vrátiť sa späť?

"Určite by sme chceli byť súčasťou európskeho futbalového kolotoča, no nie je to naša priorita. Poháre sa stanú hlavným cieľom po návrate na vlastný štadión. Ak by sa podarilo uhrať účasť v Európskej lige, boli by sme šťastní. Ak nie, nevadí."

Bude rok 2020 v znamení návratu na nový štadión?

"Verím tomu. Je to náš cieľ. Ťažko sa však vyjadriť k presnému termínu. Bolo by fantastické, ak by sa nám to podarilo už od augusta. Reálnejšie vidím záver jesene."

Autor: astn
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa