florbal 10.6.2019

Florbal | FBK má za sebou najúspešnejší rok v histórii

Florbalový klub AS Trenčín má za sebou najúspešnejšiu sezónu vo svojej už trinásť rokov trvajúcej histórii. Muži sa premiérovo stali majstrami Slovenska, keď vo finále zdolali šampióna Tsunami Záhorská Bystrica.

„Majstrovské play-off ponúklo skutočne nezabudnuteľný príbeh. Za všetko hovorí fakt, že tím vstúpil do vyraďovacích bojov z ôsmej priečky vďaka víťazstvám v závere základnej časti. Každé jedno kolo sa hralo na maximálny počet zápasov a rozhodujúce súboje sme vždy zvládli na súperovej palubovke. Postupne sme zdolali Florko, Nižnú a napokon Tsunami,“ povedal na úvod hodnotenia uplynulých dvanástich mesiacov výkonný riaditeľ Asociácie športov Jakub Savara. Práve pod krídla asociácie patria aj florbalisti, ktorí boli v minulom roku jej najúspešnejšou sekciou z pohľadu pôsobenia prvého mužstva.

Mužstvu v závere sezóny pomohol najmä príchod brankárskej legendy európskych parametrov Tomáša Kafku. „Vďaka kontaktom prezidenta FBK Juraja Matejku sme na Slovensko priviedli jedného z najlepších svetových brankárov začiatku tohto tisícročia. Bolo ho cítiť na každom kroku. Mužstvo sa akoby zvečera do rána zmenilo. Zavládol v ňom poriadok, bojovnosť a odhodlanie. Sme radi, že sme pre Trenčín mohli získať túto majstrovskú trofej, keď futbal trochu ustúpil zo svojich pozícií,“ doplnil Savara.

Obrovskú reklamu nielen FBK AS Trenčín, ale celému florbalu na Slovensku urobilo nielen pôsobenie českej brankárskej legendy. Fanúšikov športu zaujalo aj krátke intermezzo bývalého hokejového reprezentanta Marcela Hossu vo florbalovej extralige. „Aj toto je cesta, ako môžeme tento šport posúvať v očiach verejnosti. Štart Marcela Hossu dostal florbal do povedomia takmer každého fanúšika športu u nás. Sme radi, že sa aspoň nakrátko stal ambasádorom florbalu.“

Florbal rovnako ako ostatné športy našej asociácie nie je však postavený len na prvom mužstve. Podstatná časť života klubu je denno-denná práca s kompletnou mládežníckou pyramídou. „Mládežnícke tímy FKB AS Trenčín zaznamenávajú každoročne progres v počte členskej základne, ale aj z pohľadu výsledkov. Ide však o dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje tvrdú prácu všetkých zainteresovaných a najmä trpezlivosť,“ povedal Savara.

Dôraz v klube kladú najmä na najmladšie vekové kategórie, ktoré patria na Slovensku medzi špičku. Mladšia prípravka skončila na slovenskom šampionáte pred pár týždňami druhá. Staršia bola štvrtá. Pred rokom skončili mladší prípravkari tretí a na rovnakej priečke boli mladší žiaci. Dvojica chlapcov sa objavila aj v regionálnom výbere starších žiakov, ktorý absolvoval turnaj v Michalovciach.

„Klub rastie aj vďaka príchodu nových ľudí do štruktúr. V poslednom roku posilnili trénerské štruktúry Matúš Kukaň a Martin Voštiar. Je to signál, že klub sa profesionalizuje. Dnes nestojí a nepadá na jednej alebo dvoch osobách, čo je veľmi dobrý signál pre všetkých,“ povedal na záver Savara.

Autor: astn
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Fotogalérie 15.4.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti FC ViOn Zlaté Moravce

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 5. kola nadstavby Niké ligy proti FC ViOn...

ASTV 15.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti MFK Ružomberok

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti MFK Ružomberok (3:0).

Fanúšikovia 15.4.2024

Akadémia | V pondelok 29. apríla nábor a výber detí do tímov akadémie AS Trenčín

AS Trenčín pripravil na pondelok 29. apríla nábor a...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa