Aktuality - archiv 22.4.2009

Fanendo Adi – nová útočná akvizícia v staršom doraste

Z mládežníckych kabín AS Trenčín - 1. časť.

Klubové stránky AS Trenčín prinášajú ďalšiu novinku. Už v najbližšej budúcnosti sa budeme snažiť o pravidelné mapovanie situácie v mládežníckych kategóriách. Doteraz sme venovali našu pozornosť rastúcim talentom najmä prostredníctvom výsledkovému servisu a reportov z jednotlivých zápasov. Seriál „Z mládežníckych kabín“ sa bude v dvojtýždňových intervaloch venovať rôznym zaujímavostiam, publicistickým témam, rozhovorom a ďalším formám článkov.

V pilotnom projekte nového seriálu sa venujeme pozoruhodnému zjavu v útoku starších dorastencov AS. Neprehliadnuteľný nigérijský útočník Fanendo Adi odohral zatiaľ päť majstrovských zápasov. Na svojom konte má rovnaký počet gólov. Inštinkt kanoniera naznačil už v zimnej halovej sezóne. Na Memoriáli Dr. Václava Jíru sa stal najlepším strelcom AS. Na prestížnom turnaji v Prahe prekonal defenzívy Bohemiansu, Slávie i Sparty. S celkovým súčtom siedmich gólov bol druhým najproduktívnejším strelcom podujatia. „Zimná aklimatizácia nebola úplne ideálna. Na chladné počasie príliš zvyknutý nie som. Zmenou klimatických podmienok sa mi ale darí čoraz viac,“ potešil sa z nárastu stupňov Celzia Afričan, ktorý videl sneh prvýkrát v živote počas jesenného víťazného zápasu trenčianskeho prvého tímu v Prievidzi.

Prestup nigérijskej, 190 cm vysokej veže, sa z administratívnych dôvodov trošku natiahol. Fanendo preto trénerovi Radúzovi Dorňákovi chýbal v prvých dvoch jarných kolách. Registračku dostal do rúk doslova niekoľko hodín pred zápasom tretieho kola v Košiciach. Jeho gólová chvíľa prišla už po niekoľkých okamihoch na ihrisku. Presným zásahom otvoril skóre a pričinil sa tak o výhru 4:2. „Teší ma, že mi dal Trenčín príležitosť. Možnosť zaradiť sa do dorasteneckého tímu som uvítal. Chcem tu získať niektoré návyky a zlepšiť fyzické parametre. Očakávam, že už čoskoro dostanem príležitosť aj v seniorskom tíme,“ neskrýva odhodlanie v minulosti mládežnícky reprezentant svojej krajiny.

Bývalý hráč nigérijských tímov Lagos Islanders a Union Bank pridal ďalšie dva góly pri domácom víťazstve 4:0 nad Bardejovom. Ústredný hráč zápasu siahal dokonca na hetrik, tretiu veľkú príležitosť ale nevyužil. Výborný výkon podal aj v stredajšom zápase v Žiline. Trenčianski dorastenci vyhrali 4:1. Adi skóroval dvakrát, tretiu tutovku zahodil. Pozornosť prítomných divákov upútal najmä jeho nevídaný gól, ktorý dosiahol exportnou strelou z 30 metrov do šibenice. „Ak by tam boli televízne štáby, tento zásah by mohol smelo kandidovať na ocenenie gól mesiaca,“ pochválil zverenca Dorňák. „Je čoraz lepší. Rýchlo sa asimiloval. Keď k nám prišiel, snažil sa riešiť väčšinu lôpt individuálnymi kľučkami. Teraz sa plnohodnotne zapája do kombinačných akcií. Teraz vyniká jeho herný prejav ešte výraznejšie,“ doplnil tréner starších dorastencov.

Počas zimných prechádzok Trenčínom bol Fanendo neprehliadnuteľný. Vysoká vyšportovaná postava oblečená v červenej zimnej bunde AS Trenčín veľkosti XXXL upútala pozornosť nejedného futbalového priaznivca. „Bol som prekvapený, keď ma na ulici zastavovali ľudia a s pozdravom ahoj Fanendo sa so mnou pustili do reči o futbale. Verejnosť na mňa pôsobí veľmi priateľským dojmom,“ skonštatoval osemnásťročný mladík bojujúci aj s jazykovou bariérou. „Snažím sa porozumieť slovenčine a občas niečo povedať. Zatiaľ to zvládam najmä rukami a nohami. Našťastie, niektorí z chalanov rozprávajú celkom solídne po anglicky. Dôležité je, že sa vždy dohovoríme. Aj keď sa pri tom niekedy nasmejeme,“ dodal so širokým úsmevom Fanendo Adi majúci platný kontrakt s AS do konca ročníka s možnosťou využitia opcie o ďalšie dva roky.

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa