Aktuality - archiv 7.9.2007

Peter Ančic - Víkendový rozhovor

Máme mladé mužstvo, musíme byť trpezliví.

Ako hodnotíte doterajšie účinkovanie Trenčína v aktuálnom ročníku?

Už pred sezónou sme si boli vedomí situácie v našom tíme. Vedeli sme, že budeme hrať s veľmi mladučkým tímom. Bývalí dorastenci dostali vynikajúcu príležitosť predviesť, čo sa v nich skrýva. Určite disponujú veľkým potenciálom. Som veľmi rád, že pracujeme s takým mladým mužstvom. Zároveň ale musím zdôrazniť, že pri súčasnom stave musíme byť trpezliví. Z neskúseného mužstva sa nestane kvalitný tím z večera na ráno. Kým sa tak stane, čaká nás ešte veľa tvrdej roboty. Chlapci musia nájsť sebavedomie a zobrať si zodpovednosť na vlastné ramená.

Pre mladých hráčov je typická nevyrovnanosť výkonov. Presvedčili nás o tom Hlohovský, Gergel i Čögley. Po dobrých zápasoch nasledovalo sklamanie. Čím si to vysvetľujete?

Je to v hlavách. Spomínal som, že hráči sa musia naučiť vziať si na seba bremeno zodpovednosti. To chvíľu potrvá. Úlohou trénerov je dávať im tú zodpovednosť postupne. Je nemysliteľné, aby sa 18 – 19 roční mládenci stávali lídrami mužstva. Najskôr sa musia stať jeho súčasťou. Ich mladosť a hravosť v kombinácii so skúsenosťami môžu priniesť zaujímavý mix.

Vplýva na mladých hráčov aj postavenie v tabuľke?

Bohužiaľ, bodov na viac zatiaľ nemáme. Počítali sme s tým, že v tejto fáze súťaže ich budeme mať o niečo viac. Aj tento fakt môže mať vplyv na psychiku mladých hráčov. Zatiaľ sa s daným stavom nedokážu vyrovnávať. Úlohou trénerov je hľadať cesty ako ich oslobodiť od zvyšujúceho sa tlaku. Chceme aby sa zamestnávali iba futbalom a nie myšlienkami spojenými s umiestnením v tabuľke. Chlapcom verím. Pamätám sa na svoje seniorské začiatky. Hral som oslobodený od najrôznejších vplyvov. Zaujímal ma iba futbal. Podľa mňa som odohral najkvalitnejšie sezóny, keď som mal 20-22 rokov.

Ste známy ako veľký motivátor. V minulosti ste takmer zachránili beznádejný Púchov. Neskôr ste so Šaľou dosiahli historický úspech. Prenášate svoju bojovnú náladu aj na hráčov Trenčína?

Patrím medzi trénerov, ktorí dokážu pracovať do úplného vyčerpania. Všade, kde som bol, som sa snažil dvíhať nastavenú latku vyššie. Svojmu cieľu som obetoval absolútne všetko. Po takomto náročnom období prichádza zákonite pauza, slúžiaca na čerpanie nových síl. Moje aktuálne pôsobenie v Trenčíne za také považujem. Zodpovednosť leží na ramenách hlavného trénera. On prináša kreativitu. Mojou úlohou je plniť jeho rozhodnutia a úlohy. Priznám sa, občas medzi nami viazne komunikácia. On hovorí anglicky, ja zasa nemecky. Postupne si na túto úlohu zvykáme. Intenzívne sa dokonca venujem zdokonaľovaniu angličtiny. Aj preto ma mrzí fakt, že v minulosti sa v médiách objavili skreslené informácie o našom vzájomnom vzťahu. Obaja sme profesionáli. Úspechy AS sú našou prioritou.

Aké sú Vaše kompetencie asistenta?

Túto funkciu som vykonával aj za trénera Hudeca. Vtedy bolo mojou parketou sledovanie súpera. Následne som mal počas tréningov dostatočný priestor, aby som na základe získaných informácii mužstvo pripravil. V súčasnosti robím všetko pre to, aby mi túto kompetenciu venoval aj Rob McDonald. Snažím sa presvedčiť ho, ale ako som už povedal, jazyková bariéra je trošku proti mne. Napriek tomu som už v niektorých otázkach hlavného trénera ovplyvnil. Pristúpil na môj návrh hrať v niektorých zápasoch s dvoma defenzívnymi záložníkmi. Tento model sa mi v Šali veľmi osvedčil.

Rob McDonald priniesol do tréningového procesu množstvo noviniek. Ako sa Vám pozdávajú?

Je to progresívny typ trénera. Má vynikajúce technické cvičenia. Ovláda aj širokú škálu prípravných hier. Myslím si, že spolupráca s ním je pre mňa v mnohých veciach poučná.

Ako vnímate aktuálnu silu AS Trenčín?

Neklamme sa navzájom. Máme veľmi mladé mužstvo. Hráči sú nevyspytateľní. Na Slovane zahrali vynikajúci druhý polčas, neskôr s Trnavou nepochopiteľne zaváhali a prakticky zadarmo odovzdali body. Toto mužstvo má svoju kvalitu, ale ešte mu nejaký čas potrvá, kým začne mútiť vodu na popredných pozíciách. Hráči i fanúšikovia musia byť trpezliví.
Autor: MS
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa