Aktuality - archiv 8.1.2013

Prevážil pragmatizmus nad impulzívnosťou

Róbert Rybníček a Adrián Guľa o posledných hektických dňoch

Pred úvodným tréningom zimnej prípravy vyšla na svetlo sveta prekvapujúca informácia, a to nielen pre fanúšikov nášho klubu. Tréner Adrián Guľa sa rozhodol prijať ponuku MŠK Žilina, kde bude pôsobiť od ďalšieho ročníka. Prekvapujúcim nebol odchod úspešného a obľúbeného kormidelníka, ale najmä spôsob zverejnenia tejto informácie.

Vedenie klubu sa napriek neprimeranému tlaku zvonku rozhodlo ponechať trénera Guľu a celý realizačný tím pokope. Mužstvo tak nastúpilo na prvý tréning pod vedením kvarteta Guľa - Zimen - Ševela - Hodál.

„Určite nechceme vyhlasovať, že ideme hrať o európske poháre a že nič iné ako druhé miesto neberieme. Chceme sa zlepšovať, či už herne, ale aj tabuľkovo. Vieme, že to nebude jednoduché, ale výzvy nás posúvajú ďalej,“ povedal pred médiami ambiciózny tréner Guľa.

Hovorilo sa aj o jeho rozhodnutí opustiť Trenčín. „Nebolo to jednoduché, ale v kariére sa chcem posunúť ďalej. Hľadám nové výzvy. V tomto momente som stále zmluvne viazaný s AS. Som pripravený tu pracovať tak ako doteraz,“ zaviazal sa Guľa, ktorý komentoval aj postoj vedenia AS k nečakanému rozhodnutiu: „V prvom rade musím povedať, že máme nadštandardné vzťahy. Generálny manažér Róbert Rybníček je veľký profesionál a moje rozhodnutie prijal pokojne.“
 
Tréner AS radikálne odmietol špekulácie, že svoj odchod do Žiliny by zverejnil až po skončení sezóny. „V žiadnom prípade. Nie je mysliteľné, aby sme pracovali v klamstve,“ povedal Guľa a k reakcii kabíny dodal: „Chlapcom som vysvetlil svoje dôvody. Vo futbalovom svete to jednoducho tak chodí. Hráči aj tréneri prichádzajú a odchádzajú. Som presvedčený, že to pochopili.“
 
Nie všetci fanúšikovia sa s náhlym odchodom vyrovnali. „Obdobie, kedy som poctivo pracoval pre Trenčín dospelo do stavu, že som sa chcel posunúť inam. Futbalový život prináša aj takéto situácie. Pevne dúfam, že moje rozhodnutie budú rešpektovať a časom to pochopia. Klub nie je postavený na Guľovi, ale na hráčoch. Želám si, aby mužstvu aj naďalej zachovali priazeň. Dobrý futbal sa tu stopercentne bude hrať aj po mojom odchode,“ dodal tréner AS.

Jednoznačne nastavené, hráči makajú za klub a za seba, ja rozmýšlam nad tým, čo mám pod kontrolou nie nad Žilinou. Rozmýšľam nad tréniongovým zaťažením. Myslím na dnes a nie desiate kolo, ani neviem, kto je náš prvý súper. Som presvedčený, že to zvládneme."

Rybníček: So Žilinou sme mali nadštandardné vzťahy...

Rozhodnutie trénera Adriána Guľu zapôsobilo na klub ako blesk z jasného neba. Hoci bolo cítiť sklamanie, prevážiť musel pragmatizmus. Hráči, tréneri a funkcionári odchádzajú a prichádzajú. Jediné, čo zostáva je klub. Práve smerovanie a ďalší vývoj AS Trenčín je dôležitejší ako všetko ostatné. Preto prišlo rozhodnutie, ktoré bude mať po vyhodnotení situácie najmenej negatívny dopad na prvý tím v nadväznosti na mládežnícke mužstvá.

„Je stále krátky čas, aby sme vedeli všetci dobre vyhodnotiť situáciu. Sú v tom emócie, no tie treba potlačiť. Podstata je vízia a smer tohto klubu a ten sa nemení. My sa musíme s aktuálnym stavom vyrovnať. Na milión percent verím v profesionalizmus trénerov a ich prístup, o ktorom nás doposiaľ presvedčovali. Pre nás je veľmi dôležité udržať tréningový proces. Musíme dať dôraz na veci, ktoré máme vybudované, na ktoré sú hráči zvyknutí. Práve ich ďalší rozvoj je pre nás veľmi dôležitý,“ povedal generálny manažér AS Róbert Rybníček.

Vedenie klubu sa rozhodlo nekonať impulzívne a realizačný tím nechalo v pôvodnom zložení. „Iné riešenie pre nás neexistuje. Počas najbližších dní a týždňov budeme robiť všetko preto, aby sme skoro dokázali niekoho nájsť. Niekoho, kto bude akceptovať to, čo sa v tomto klube robí. Určite to nebude ľahké. Hľadať chceme v interných zdrojoch, ale pozrieme sa aj po niektorých zaujímavých menách zvonku. Základné principiálne veci však meniť nebudeme,“ povedal výkonný šéf klubu.

Viac ako rozhodnutie trénera Guľu mrzelo generálneho manažéra AS spôsob riešenia trénerskej otázky zo strany žilinských funkcionárov. „So Žilinou sme mali nadštandardné vzťahy a MŠK akceptujeme ako veľký a profesionálny klub, ktorý v slovenskom futbale dosiahol veľa. Avšak, neočakával som takýto prístup, pretože aj keď mi podpis zmluvy s trénerom Guľom oznámili, na môj vkus to bolo neskoro. Dnes viem, že sú to ľudia, ktorí futbal robia profesionálne a dávam za to pred nimi klobúk dolu, naše vzťahy už nebudú nadštandardné, ale čisto profesionálne,“ povedal Rybníček.

Autor: mg
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa