Aktuality - archiv 27.1.2008

Hodál je zatiaľ v pohode, očakáva čo s ním urobí liga

Holandský denník - 8. časť

Prvý tréning v novom týždni absolvovali futbalisti AS Trenčín v ostrom tempe. Po koordinačných prvkoch nasledovali posilňovacie cviky a na záver, nie príliš obľúbené, bežecké záležitosti. V tíme je čoraz menej vtipkárov. Dobrú náladu a pozitívnu myseľ si zachovávajú iba tí najsilnejší jedinci. Na ostatných sa počas náročnej jednotky prejavili prvé známky krízy.

Hráčom nepridáva na pokoji tvrdý povrch, na ktorom prebiehajú tréningy. U futbalistov v poli sa ozývajú svaly pri holenej kosti, brankári zasa trpia pri každom zákroku. „Je to hrozné, tie pády nás veľmi bolia,“ posťažoval sa Miloš Volešák. Po dnešnom tréningu sa ale gólmani tvárili oveľa spokojnejšie. Trojica – Hodál, Volešák, Dalibor Rožník sa pripravovala na vedľajšej ploche. Jej povrch je podstatne mäkší. Trojica musela byť počas tréningu opatrnejšia ako kedykoľvek inokedy. Na neďalekom trávniku totiž hrali seniorské ročníky pánov golf. Naši brankári museli dávať pozor nie len na tréningové „Derbystarky“ ale aj na maličké loptičky, ktoré občas doplachtili až do ich areálu. Po tréningu trojojlístok hrdo ukazoval svoj „skalp“ – dve golfové loptičky.

Po tvrdej zaberačke a osviežujúcej sprche som sa s futbalistami s veľkými rukavicami pustil do debaty. „Roman Hodál sa snaží byť stále s nami, ale už je tam cítiť trošku odstup. Viac ho vnímam ako trénera, než ako partnera – brankára. Je členom realizačného tímu, takže ho musíme poslúchať,“ rozhovoril sa o vzťahu s nedávno kolegom, dnes nadriadeným, Miloš Volešák. „Na mojich ramenách je väčšia zodpovednosť. Cítim sa skôr ako člen realizačného tímu než ako hráč. To, že už nie som brankárom som pochopil po príchode pána Schrijversa. Počas dvoch týždňov strávených v Trenčíne ma v podstate nepustil do brány,“ pridala svoj postreh jesenná brankárska jednotka. „Premenu zatiaľ beriem úplne v pohode. Otázkou je, ako ju budem vnímať, keď sa začne súťaž a ja budem sedieť iba na lavičke,“ obáva sa najbližších mesiacov Hodál.

O pozíciu prvého muža AS Trenčín zvedie súboj dvojica Dalibor Rožník – Miloš Volešák. „Je logické, že chytať chceme obaja. V tejto oblasti sme rivalmi, ale napriek tomu sa snažíme spolu vychádzať,“ prezradil skúsenejší Volešák. „Rozumieme si veľmi dobre,“ pridal názor stále tínedžer Rožník. Člen mládežníckych reprezentácií na svoj prvý ostrý seniorský štart stále čaká: „Ak dostanem šancu, kolená sa mi určite neroztrasú. Myslím si, že mám dostatok sebavedomia, aby som to zvládol.“ Miloš Volešák sa zatiaľ do špekulácií, kto dostane na jar dôveru, nepúšťa: „Podľa mňa je ešte skoro hovoriť o tom, kto bude jednotkou. Máme pred sebou ešte množstvo prípravných zápasov. Našu formu odhalia až zápasy s ťažšími súpermi.“

Roman Hodál sa svojej novej funkcie zhostil okamžite: „Svoj prístup k chalanom som musel trošku zmeniť. Som predsa zodpovedný za ich výkony. Obaja sú snaživí, nezneužívajú náš dobrý vzťah.“ Romanovou typickou črtou je prežívanie zápasov. Keď stál medzi žrďami, každú chvíľu usmerňoval spoluhráčov, povzbudzoval ich. Bolo ho skrátka plné ihrisko. Jeho nástupcovia zatiaľ v tejto oblasti mierne zaostávajú. „Na tréningu sa akosi neviem správne motivovať. Lepšie je to v zápasoch. Vtedy na spoluhráčov kričím oveľa viac,“ bráni sa starší z dvojice. „Keď sa mi darí, cítim rastúce sebavedomie. Vtedy spoluhráčov „koučujem“, kričím po nich. Horšie je to, keď sa mi nedarí. Vtedy stojím v bráne takmer bez slova,“ pridáva svoj postoj Rožník.

Spoluprácu s novým trénerom si obaja mládenci pochvaľujú. „Roman vymýšľa nové veci. Dôraz kladie najmä na špeciálne cvičenia. Vidím u neho entuziazmus a zápal. Niektoré prvky pochytil aj od Pieta Schrijversa. Poriadne do nás búši. Sme jeho prvými seniorskými zverencami, určite chce, aby sme boli čo najlepší,“ hodnotí svojho nadriadeného Dalibor. Skúsený borec nenecháva nič na náhodu. Na každú jednotku sa zodpovedne pripravuje. „Inšpiráciu čerpám z dlhoročnej brankárskej praxe. Samozrejme, že študujem aj odbornú literatúru a intenzívne sa zaujímam o nové brankárske trendy. Páčia sa mi knihy a DVD-čka od Alexandrov Vencelovcov. Rád by som vyzdvihol aj prínos Pieta Schrijversa,“ pripomína majiteľ európskej A-licencie. Časom by sa rád zapojil do štúdia najvyššej Eurolicencie. Aby sa o ňu mohol uchádzať, potrebuje minimálne dvojročnú trénerskú prax.
Autor: MS
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa