Sieň slávy 30.5.2024

Sieň slávy | Zomrel člen SSTnF Dušan Čikel

Vo veku 94 rokov zomrel 25. mája člen Siene slávy trenčianskeho futbalu Dušan Čikel, ktorý svoj nesporný športový talent začal rozvíjať na futbalovom ihrisku v Beckove. Po absolvovaní strednej školy viedli jeho kroky do Slovenských bavlnárskych závodov v Trenčíne, kde popri práci účtovníka strieľal góly za Sokol SBZ, Danubius Trenčín a Zlatovce.

Čikel narukoval v apríli 1951 do Českých Budějovíc. Kopačky však vymenil za tretry a v rámci Armádnych športových hier tvoril súčasť pretekov, počas ktorých Emil Zátopek prekonal dva svetové rekordy. Veľmi skoro si ho do služby vyžiadal jeden z najlepších armádnych klubov na svete ATK Praha. Historický úspech dosiahol v júli 1953, keď rozbiehal štafetu na 4 x 800 m, ktorá utvorila svetový rekord časom 7:28. Stal sa tak prvým slovenským atlétom zapísaným na listine svetových rekordov Medzinárodnej asociácie atletických federácií IAAF. Šesť rokov bol stálym členom česko-slovenskej atletickej reprezentácie.

K futbalu sa vrátil ako kondičný špecialista hráčov zlatej generácie Jednoty Trenčín. Po príchode do klubu začiatkom šesťdesiatych rokov minulého storočia zaujal lekciami zhrnutými v diplomovej práci s názvom „Rozvoj pohybových vlastností hráčov futbalu v celoročnej príprave“. Odborne rozpracoval rýchlosť, vytrvalosť, obratnosť a silu. Jeho revolučné prvky skombinované s hernou a taktickou vyspelosťou mužstva napokon zožali úspech. Tím hral roky o špicu v najvyššej celoštátnej súťaži. V roku 1966 dokráčal do finále Stredoeurópskeho pohára vo Florencii. Z jeho inovatívnej metodiky čerpali mnohé trénerské osobnosti v celom Československu.

Česť Vašej pamiatke.

Autor: astn
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 8. kolo, 21.9.2024
KFC Komárno - AS Trenčín
18:00
NIKÉ LIGA, 9. kolo, 28.9.2024
AS Trenčín - FK Železiarne Podbrezová
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
Fanúšikovia 23.9.2024

Fanúšikovia | Na domácej pôde vyzveme Železiarov, vstupenky na Podbrezovú v predaji

Náš tím sa v 9. kole našej najvyššej futbalovej súťaže...

ASTV 22.9.2024

ASTV | Zostrih z 8. kola Niké ligy proti KFC Komárno

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu 8. kola Niké ligy proti KFC Komárno (1:2).

A-tím 22.9.2024

Bariš | Nezvládli sme dôležitý zápas

Celok okolo kapitána Damiána Bariša zaznamenal ďalší zápas bez bodového zisku. Tentokrát sme nestačili...

ASTV 22.9.2024

ASTV | Tlačová konferencia po 8. kole Niké ligy proti KFC Komárno

ASTV vám prináša tlačovú konferenciu po zápase Niké ligy proti KFC...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín  Áesko Kantína
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  mattoni  aarsleff  arena ostrov  laugaricio  bahis sitesi  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa fajntricko  dobrota