Mládež 23.8.2021

Memoriál Jána Cellera už tento piatok

Už tento piatok sa začne 1. ročník Memoriálu Jána Cellera. Dokopy 6 slovenských tímov v kategórii Juniori sa stretnú v Športovej hale na Sihoti, a v priebehu troch dní uvidíme dokopy 15 kvalitných zápasov.

Kto bol Ján Celler?

Dovoľte nám Vám v krátkosti predstaviť túto trénersku legendu basketbalu v Trenčíne, na ktorej počesť organizujeme tento Memoriál.

  • Začínal svoju trénerskú „kariéru“ ako študent strojníckej priemyslovky v Novom Meste nad Váhom, kedy za pár mesiacov naučil hrať volejbalistky basketbal a ihneď sa s nimi stal majstrom ČSR.

  • Po skončení školy hrával za miestnu TJ TTS a keďže mu to aj slušne padalo, tak sa sem tam objavoval aj v širšej reprezentácii ČSR čo bolo dôvodom pre absolvovanie trojročnej vojenskej služby v basketbalovom klube Tankista ( dnes by to bola Dukla ) Praha. Po skončení „vojny“ sa vrátil domov a už sa venoval hlavne trénovaniu chlapcov, a to aj od najmladších prípravkárov s ktorými si často basketbalová lopta robila čo chcela.

  • Hlavným stanom trenčianskeho basketbalu sa v sedemdesiatych rokoch stala telocvičňa a asfaltové ihrisko na dvore Základnej školy na Hodžovej ulici, ľudovo nazývanej Sedmička. Máloktorý vysoký, urastený chalan hlavne zo sídliska Sihoť ostal bez jeho povšimnutia – bol okamžite presvedčovaný aby začal chodiť na basket. Boli prípady, kedy otec atakoval rodičov, aby chlapca púšťali na tréningy. A bol aj taký chalan – meno mu darujem, ktorého chodil ťahať z postele na tréning a ktorý nakoniec urobil slušnú basketbalovú kariéru.

  • Známe sú jeho momenty z tréningov, ako napríklad zväzok kľúčov, ktorý sa často ocitol na parketách, keď ho chlapci nepočúvali, resp. nerobili to čo od nich požadoval. Pamätné je aj jeho dbanie o výzor zverencov, ktorý museli chodiť ostrihaní. Ak však opakovane neakceptovali jeho požiadavku, vytiahol nožničky a v sprchách účes vyriešil.

  • Trénerstvu sa venoval cca 40 rokov, pričom za ten čas mu prešli rukami stovky chlapcov, z ktorých sa stali aj úspešný basketbalisti, a presadili sa aj v najvyššej československej a neskôr v slovenskej najvyššej lige.

  • Bol hlavne trénerom, ktorý vedel chlapcov pochváliť, povzbudiť a získať si ich srdcia pre basketbal. Aj dnes stretávame už starších pánov, ktorí na neho radi spomínajú. Pre väčšinu z nich mal jednoduchú prezývku - „starý Ceko“ . 


Rozpis zápasov:


Srdečne Vás všetkých pozývame na zápasy, vstup je zdarma.

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 27.3.2024

REPORT MLÁDEŽE - 23.- 24.3.2024 - DIEVČATÁ

Počas posledného víkendu sa predstavili v dievčenských zápasoch staršie žiačky a mladé ženy.

Aktuálne 26.3.2024

REPORT MLÁDEŽE - 23.- 24.3.2024 - CHLAPCI

Počas posledného víkendu sa z chlapčenských kategórií predstavili mladší minižiaci, mladší žiaci,...

Aktuálne 25.3.2024

V prvých Play-off zápasoch sa potvrdila úloha favorita

Naše extraligistky odohrali počas troch dní dva zápasy play off proti Piešťanským...

Aktuálne 25.3.2024

Výsledkový sumár | 23. - 24.3.2024

Po víkende s výhrami iba starší žiaci, ostatné kategórie však odohrali tesné stretnutia. Play off sa pre...

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA