Aktuálne 16.1.2024

Ivan Vojtko súčasťou nášho klubu zrejme do konca sezóny

S novým rokom pribudol v našom tréningovom procese nový člen, skúsený tréner Ivan Vojtko.

K basketbalu sa dostal v gymnaziálnom veku v amatérskom tíme v Martine, následne v Kyjeve a Moskve študoval na Športovej univerzite, kde získal najvyššiu trénerskú licenciu, taktiež je držiteľ medzinárodnej trénerskej FIBA licencie. Ako hlavný tréner pôsobil na Slovensku v TSM v Žiline, potom pri tíme mužov v Žiline, taktiež pri ženách Košíc, kde sa dostal až do finále za čias neporaziteľného Ružomberka. V roku 2012 pôsobil ako tréner reprezentácie žien SR na ME vo Francúzsku. Jednu sezónu strávil pri tíme mužov Pardubíc, s ktorými získal 3. miesto v CZ lige aj Pohári. Aktuálne pôsobí už 25 rokov v Nemecku, kde dosiahol nemálo úspechov. Po dobu 15 rokov pôsobil ako hlavný tréner v 1. a 2. Bundeslige mužov, dvakrát vyhral 2. Bundesligu s Oldenburgom a Karlsruhe. V ženskej Bundeslige sa s tímom z Dorstenu dostal do finále a účinkoval aj v Európskom pohári. Posledných 8 rokov pôsobil ako šéftréner a aj prezident klubu v jednom chlapčenskom klube v Badensku, kde trénoval chlapcov vo veku od U12 do U18. Môže sa pochváliť aj výchovou viacerých reprezentantov a ligových hráčov a hráčok.



Do nášho klubu prichádza tento skúsený tréner ako odborný konzultant, ktorého náplňou bude vzdelávanie trénerov, hráčov a hráčok pri takmer všetkých kategóriách. Pôjde konkrétne o tímy chlapcov U13, U17 a U23. Z dievčenských tímov bude vypomáhať pri tímoch U12, U23 a pri Extralige žien. Najlepší hráči a hráčky z družstiev U15 budú trénovať tiež čiastočne so staršími kategóriami.

  • Ako ste sa ocitli práve v Trenčíne?

"Moja situácia sa vyvinula tak, že som sa na určitú dobu aspoň pol roka približne do júna potreboval vrátiť na Slovensko kvôli zdravotným problémom mojej mamy. Oslovil som pár klubov na Slovensku, aj keď samozrejme nerád vstupujem niekde do rozrobenej sezóny, keď som si tím neskladal sám podľa svojich predstáv a tiež neabsolvoval letnú prípravu s družstvom. Ako prvé som hľadal v okolí Martina kde býva moja mama. Všetky kluby boli ale obsadené, prípadne som skúšal Košice kde mám byt, avšak v Košiciach je momentálne zložitá situácia. Náhodou som oslovil aj pána Ďorďaia, aj keď je to geograficky ďalej, na prekvapenie už prvý telefonický rozhovor, možno pretože tiež pochádza z Martina :-) bol prijemný a v priateľskom duchu. Nevedel som čo z toho bude, ale po Vianociach som dostal e-mail so záujmom o rozhovor a po novom roku sme sa stretli s vedením klubu. Cením si najmä to, že tam nebol jediný moment nejakého váhania, boli to veľmi priateľské, priamočiare, konštruktívne rozhovory a za 40 minút sme sa na všetkom dohodli. Je to aj kvôli tomu, že obe strany akceptovali hneď to, čo tá druhá strana chce a vtedy to väčšinou funguje. Moje základné podmienky boli hneď akceptované. Prvou bolo, že by som pri klube pôsobil iba na pol roka, pretože potom si chcem hľadať niečo viac profesionálne, v klube v Nemecku, na Slovensku alebo v Čechách, kde sa hrá o popredné umiestnenia poprípade internacionálne, lebo ako tréner mám ešte pár rokov vyššie ambície. Druhou, že budem v klube pôsobiť hlavne ako odborný konzultant a poradca, nie ako hlavný tréner a coach pri žiadnej kategórii. Aktívne budem pôsobiť pri 6 družstvách, v každom budem robiť 2 tréningy týždenne a sledovať zápasy, čo mne vyhovovalo, lebo je tam veľký rozsah od najmladších po najstarších a tým pádom môžem klubu čo najviac dať a pomôcť. Tým, že som pri šiestich kategóriách sa stretnem aj s viacerými trénermi, a s tým je spojený aj tretí bod, ktorým je metodika a rozvoj trénerov. Dohodli sme sa, že spravím trénerom, ak to termínovo vyjde, 3 semináre. Jeden všeobecný, jeden na útok jeden na obranu. Zatiaľ po týždni strávenom pri klube je jediné mínus dochádzanie z Martina. Všetko ostatné vnímam pozitívne. Plusom je určite to, že klub naozaj spĺňa všetko čo sľúbil a zo strany klubu je všetko nielen seriózne a korektné, ale aj v príjemnej priateľskej ľudskej atmosfére. A hoci Trenčín nehrá zatiaľ v žiadnej kategórii tú špičkovú úroveň, je to mladý klub na začiatku budovania so skupinou nadšencov, a preto veľmi rád takýmto ľudom pomôžem." " 

  • Čo viete priniesť nášmu klubu, na čo sa budete zameriavať v tréningovom procese?

"Hlavne z hľadiska vedomostí a skúseností určite mám čo ponúknuť, pretože sú tu prevažne mladí začínajúci tréneri. Moja výhoda je, že už som trénoval prakticky "všetko" od mládeže po dospelých, taktiež reprezentáciu, ženy aj mužov, takže presne preto mi pasoval tento koncept, keďže viem čo v ktorej kategórii treba, či už deti do 12 rokov, ale aj pri dospelých ženách či mužoch. Tým pádom viem ponúknuť svoje skúsenosti presne tak, ako to odo mňa požadoval váš klub. Hlavne sa v tréningoch zameriam na individuálne činnosti hráčov, čiže techniku v útoku aj v obrane, s loptou a bez lopty, kde vidím najväčšie nedostatky nielen v Trenčíne alebo na Slovensku, ale všeobecne. Prevažná väčšina trénerov aj v Nemecku má značné problémy so spojením výučby a tréningu komplexne, aby hráč mal veci nielen naučené a natrénované, ale aby ich vedel použiť správne aj v zápase, v útoku aj obrane, lebo mnohí tréneri sa zameriavajú prevažne na útok a na obranu zabúdajú. Tieto činnosti chcem potom preniesť do hry 1na1, kde sa to všetko spája. Ďalšia oblasť ktorej sa tu budem venovať je metodika a vzdelávanie trénerov." 



  • Aký odkaz odovzdávate svojim zverencom, v čom podľa vás tkvie úspech/neúspech hráča a tímu?

"Aj napriek tomu, že mám to najvyššie basketbalové vzdelanie, mi trvalo pomerne dlho, kým som pochopil, že nikdy nebudem vedieť o basketbale všetko, a ani že nemôžem chcieť od hráčov vždy všetko. Musím ich postupne doviesť k tomu, aby vedeli a ovládali čo najviac z toho, čo z nich urobí špičkových hráčov. Ja sa snažím aby na úrovni techniky vedeli v podstate všetko, aby mali technickú výbavu, aby neskôr potom, a je jedno kde sa dostanú, ich každý tréner vedel naplno využiť a aby zapadli do každého systému a mohli hrať všade. U mňa neexistuje, že hráč ktorého som trénoval aspoň dva roky na niečo povedal, že to nevie. Musí vedieť a mať správne a intenzívne natrénované všetky základné činnosti, útočné aj obranné, s loptou, aj bez lopty. Ďalšia vec, na ktorú sa vždy sústredím je absolútny dôraz na špičkovú fyzickú pripravenosť, nielen všeobecnú ale aj špeciálnu obrannú. S tým som získal najviac úspechov, že všetky moje družstvá veľmi dobre bránili. Ako tretí faktor považujem to, že sa snažím vždy hrať tímový basketbal, kde dominuje spolupráca, tímový duch a prihrávka, čo momentálne v mnohých družstvách, najmä kde dominujú Američania alebo je rôznorodá zmes legionárov, nie je vždy samozrejmosť. Na konci toho všetkého je hlavná úloha trénera, a nech sa to zoberie z akéhokoľvek uhla, vždy cieľ vyhrať, nech ide o akúkoľvek kategóriu. Ide len o to, akými cieľmi a metódami. U mládeže by to nemalo byť na úkor rozvoja hráča, u mňa hrali vždy nie len tí čo boli najlepší, ale aj tí, o ktorých som si myslel, že budú raz najlepší. Toto som vedel vždy pomerne dobre odhadnúť. Viem oceniť kto má talent a kto má prístup. Lebo talent tvorí možno 30%, ale nasadenie a prístup tvorí zvyšných 70%. Keď sa to spojí, tak sa z toho dá niečo spraviť. Hráč a aj rodič musí pochopiť, že skôr ako v 16-17. rokoch mu žiadny seriózny tréner nemôže povedať, či bude alebo nebude z neho profesionálny hráč. Do približne 14. rokov sa rozhoduje o tom či sa dieťa naučí správne technicky hrať, v 16. rokoch sa môže vidieť či hráč bude dostatočne vysoký, či vo všeobecnosti môže byť basketbalista, v 18. sa rozhoduje či dostatočne mentálne rozvinul vôľu ďalej na sebe pracovať a až v 20. rokoch sa skutočne rozhodne či naozaj bude hráč. V tomto veku rozhoduje o tom už samotný hráč, či je ochotný na sebe pracovať aj popri škole, robote, nedostatočnej finančnej ponuke alebo aj napriek tomu, že sedí na začiatku na lavičke. Takže tam je potom rozhodovanie aj o tom, ktorým smerom chce ísť v živote ďalej, čo tomu chce obetovať a aká je hlavne jeho motivácia a charakter.."

K novej posile v našom klube sa vyjadril aj manažér klubu Richard Ďorďai. "Som veľmi rád, že Ivan Vojtko prijal ponuku byť na určitý čas súčasťou nášho klubu. S jeho bohatými skúsenosťami určite prispeje k rozvoju nielen hráčov, ale hlavne aj trénerov. Cítili sme, že v rámci vzdelania trénerov sme ako klub chceli urobiť viac a toto bola príležitosť, ktorú sme už dlhšiu dobu hľadali a tak sme to neváhali využiť. Sami uvidíme, ako to bude celé vyzerať a čo nám to dá, no verím, že to všetkým pomôže."

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - DIEVČATÁ

V sobotu odohrali staršie minižiačky dva zápasy nadstavby o umiestnenie na turnaji vo Vrábľoch.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - CHLAPCI

V sobotu odohrali mladší minižiaci dva zápasy na turnaji v Bratislave.

Aktuálne 6.5.2024

Výsledkový sumár | 4.5.2024

Minikategórie majú za sebou ďalšie zápasy, z výhry sa tešili iba dievčatá.

Aktuálne 3.5.2024

Program zápasov | 4.5.2024

V sobotu odohrajú naše mládežnícke tímy zápasy na palubovkách súperov. Držíme palce.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA  Lucka