Aktuálne 16.11.2023

Basketbal na kolesách má za sebou dve vydarené akcie

Náš stále sa rozvíjajúci projekt Basketbalu na kolesách má za sebou okrem tréningov aj iné podujatia. Viac nám o tom porozprávala naša trénerka Barbora Krnáčová.

Počas víkendu 21.-22.10.2023 sa aj naši hráči predstavili v Dolnom Kubíne na Športových hrách mládeže. Toto premiérové podujatie nadväzuje na iniciatívu medzinárodnej organizácie WAS, ktorej členom je aj SZTPŠ a ktorá chystá v treťom najväčšom thajskom meste Nakhon Ratčasima začiatkom decembra premiérové hry World Abilitysport. 

"Akcia v Dolnom Kubíne bola pre mňa akcia do neznáma, pretože som sa žiadnej inej podobnej nezúčastnila. Hneď na začiatok musím poznamenať, že som bola veľmi milo prekvapená uvítaním trénerom para hokejistov Miroslavom Drábom, ktorý ma takmer celý možný voľný čas sprevádzal a dal mi veľa šikovných rád ako skúsený mnohoročný tréner telesne postihnutých hráčov. Taktiež som bola veľmi milo prekvapená nápomocou organizátora akcie p. Bilíka, ktorý mi tiež veľmi pomohol a ochotne poradil vo všetkom čo som potrebovala vedieť. Akcia bola zameraná na viacero športových aktivít a bolo príjemné vidieť, že zúčastnení hráči boli z celého Slovenska. Veľmi ma potešilo keď som zbadala, že sa prišli zúčastniť Basketbalu na vozíku aj členovia nášho tímu. Účasť síce nebola veľká, turnaja sa zúčastnili len 4 hráči z toho dvaja súčasní z BK AS Trenčín, no dvaja noví sa od turnaja stali súčasťou nášho tímu tiež. Hráčov sme medzi sebou premiešali a odohrali sa 3 skvelé zápasy veľmi aktívne a napínavé. Atmosféra bola veľmi príjemná a po zápasoch sme si ešte dlho hádzali na kôš a mali sme improvizačný tréning. Za mňa skvelá akcia, z ktorej sa mi nechcelo odísť ani domov."- neskrývala nadšenie trénerka Barbora Krnáčová. Tá prevzala trénerské žezlo po prvom trénerovi Basketbalu na kolesách Richardovi Ďorďaiovi. Aktuálne má pod sebou už 13 hráčov v našom klube, ktorí sa približne 1-2 krát do mesiaca stretnú na spoločnom tréningu v Športovej hale.



Iba o týždeň neskôr 28. októbra sa v Bratislave konala akcia pod názvom "Neseď doma na vozíku, poď hrať basketbal". V športovej hale sa stretli všetci, ktorí v poslednom roku zachytili aktivity SZTPŠ zamerané na popularizáciu a rozvoj basketbalu na vozíku. Tento vo svete veľmi populárny šport, ktorý patrí medzi najstaršie športy v rámci programu paralympijských hier, si získava vďaka podpore zväzu SZTPŠ čoraz väčšiu pozornosť v radoch jeho potencionálnych záujemcov. 

Podujatie v našom hlavnom meste si chválila aj naša trénerka: "Akcia v Bratislave bola čisto zameraná na basketbal. Musím pochváliť za neskutočne skvele zorganizovanú akciu Paľka Bilíka. A najväčšiu radosť mi spravilo, že z nášho klubu sa zúčastnili takmer všetci,  okrem pár výnimiek zo zdravotných dôvodov. Bolo skvelé sa opäť so všetkými stretnúť, pretože sme už jedna malo-veľká basketbalová rodina. Na akciu bol pozvaný aj tím z Brna. Tréner a zároveň hráč na vozíku Radim Reich a jeho spoluhráč Vojtěch Kocurek. Pre mňa tiež veľká inšpirácia a som rada, že som mala možnosť ich stretnúť , pretože ich basketbal je na vysokej úrovni a hrajú ligu v ČR. Ďalej boli pozvaní iní športovci, ktorý si zahrali neskôr exhibičný zápas. Začali sme spoločným tréningom s trénerom Reichom. Po tréningu sa konal skvelý zápas na veľmi vysokej úrovni, ktorého som bola súčasťou, ale musím sa priznať, i keď som športovkyňa pripadala som si ako najslabší hráč a ešte niekoľko dní som mala svalovku na rukách ako ešte nikdy v živote. Zápas bol veľmi napínavý a emotívny. Po zápase a krátkom oddychu sme s trénerom Reichom dali ešte jeden tréning. Dá sa povedať, že akcia vyšla na jednotku, pretože po ukončení si stále niekto hádzal na kôš a nikto sa neponáhľal domov."



V klube sme veľmi radi, že popularita o tento šport stále rastie a takmer na každom tréningu pribudne nový záujemca. "Veľmi si vážim, že som sa mohla stať trénerkou vozíčkarov, beriem to ako keby som to dostala darom. I keď na začiatku som mala na chvíľu strach, lebo som predsa išla do neznáma, ale čím viac som sa s touto novou formou trénerstva zoznamovala, tým viac som za ňu bola vďačná. Vidieť pokroky a radosť vozíčkara s mojou pomocou a to, že majú chuť sa zdokonaľovať a zrazu v živote sa na niečo nové tešiť, je pre mňa na nezaplatenie. Síce sa možno nedostaneme na paraolympiádu - zatiaľ :),  ale spravím všetko pre to, aby som každého jedného z nich naučila mať vzťah k lopte a športu a posuniem ich v rámci možností do čo najlepšej úrovne. Pri každom jednom vidím veľký progres po každom tréningu a som na nich všetkých veľmi hrdá a musím ich pochváliť. Samozrejme taktiež aj rodičov, ktorí majú u mňa najväčšiu pochvalu, pretože bez nich by to nešlo. A je až neskutočné koľko obety musia priniesť, aby ich dieťa mohlo trénovať. Pevne verím, že postupom času sa o nás dozvedia viacerí a náš klub sa bude postupne rozrastať a tréningov budeme mať k dispozícii viac. Zatiaľ sme len v plienkach, ale o to viac mi robí radosť sa starať a rozrastajúcu sa rodinu basketbalistov."

Fotogaléria z akcie v Bratislave: paralympic.sk.

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 16.5.2024

Dievčatá na celoslovenskom finálovom turnaji nakoniec strieborné

Naše hráčky a študentky Strednej športovej školy Trenčín sa 6.-7.5.2024...

Aktuálne 17.5.2024

Program zápasov | 18. - 19.5.2024

Počas víkendu ukončia aktuálnu sezónu poslednými zápasmi mladší minižiaci a staršie minižiačky. Na...

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - DIEVČATÁ

V sobotu odohrali staršie minižiačky dva zápasy nadstavby o umiestnenie na turnaji vo Vrábľoch.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - CHLAPCI

V sobotu odohrali mladší minižiaci dva zápasy na turnaji v Bratislave.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA  Lucka