Aktuálne 28.4.2023

Rozhovor | Z Trenčína na univerzitu do USA

To, že v našom klube ponúkame nie len športovú výchovu, ale dbáme aj na vzdelávanie našich hráčov nie je žiadna novinka. V tomto článku sa dočítate, aké možnosti v našom klube hráčom a hráčkam ponúkame.

Prečítajte si rozhovor s manažérom klubu Richardom Ďorďaiom a so zakladateľom spoločnosti World Development Sports Group Milanom Vodičkom.


Milan Vodička

Predstavte sa nám kto ste, ako dlho sa tomu venujete.

"Naša firma je na trhu od roku 2018 a do USA sme dostali už niekoľko desiatok vrcholových študentov - športovcov a zariadili sme im športové a akademické štipendiá vo výške viac ako $10,000,000. Ja sa volám Milan Vodička a som bývalý vrcholový hokejista a zakladateľ spoločnosti. V roku 2011 som sa dostal so športom do USA na univerzitu, kde som v roku 2017 dokončil magisterské štúdium s titulom MBA v odbore Sport business management a medzinárodný business. Moja pravá ruka vo firme je Lukáš Martinka, ktorý sa stará najmä o Východnú Európu a komunikáciu s rodičmi našich klientov."

Čo môžete ponúknuť našim hráčom?

"Našou špecializáciou je zastupovanie študentov - športovcov, ktorí smerujú na stredné, poprípade vysoké školy v USA. Pomáhame im s kompletnou akademickou prípravou, aby úspešne zvládli prijímacie testy na zahraničné školy, aby boli jazykovo na takej úrovni, aby nemali problém pri nástupe na zahraničnú školu a ďalej dbáme o ich športový rast, o ktorý sa starajú naši kondiční tréneri. Samozrejme sa staráme o celý proces výberu škôl, zabezpečenie akademických a športových štipendií, a v neposlednej rade o kompletné vybavenie víz a registráciu u amerických športových federácií. O klientov sa staráme nielen počas stredoškolského štúdia, ale aj počas vysokoškolského štúdia a potom aj počas ich profesionálnych športových kariér."

Čo musia splniť hráči, ktorí majú záujem o štúdium v USA?

"Najdôležitejší faktor je športová a akademická stránka. Zároveň ale aj vekové ohraničenie. Najmladších klientov máme od 13 rokov, ktorí sa pripravujú na stredné školy v USA, a potom klientov od 15-16 rokov, ktorí sa pripravujú na vysoké školy v USA. Študenti musia splniť niekoľko bodov;
A) vysoká športová úroveň, pokiaľ sa študent - športovec zaujíma o športové štipendiá.
B) vysoká akademická úroveň, pokiaľ sa uchádza o IVY, poprípade o akademické štipendiá, ale vysoká akademická úroveň sa očakáva od každého študenta, pretože prijímacie výbery v USA zahŕňajú nielen testy v AJ, ale vypočítava sa aj celkový priemer zo získaných známok na vysvedčení.
C) vysoká jazyková vybavenosť, pretože škola je v USA na prvom mieste a pokiaľ študent nie je pripravený po jazykovej stránke, tak nebude úspešný na škole a nebude môcť hrať v univerzitných súťažiach."

Čo všetko je pre hráčov zahrnuté v plnom štipendiu?

"Plné štipendiá (športové, poprípade mix športové + akademické) zahŕňajú všetko od školného, po stravovanie, ubytovanie, poistenie, šport atď. Ak je športovec veľmi kvalitný a má o neho tréner a škola veľký záujem, tak sme schopní mu ďalej zaistiť peniaze nad rámec plného štipendia a oficiálne visity na školách, ktoré kompletne hradí vybraná inštitúcia. Vďaka novému pravidlu v NCAA, NIL (name, image, likeness) sme schopní zaistiť od školy odmeny v radoch niekoľko tisíc dolárov za školský rok po celú dobu štúdia, ale to sa týka tých najlepších z najlepších. Vo finále to znamená, že deti z Európy môžu študovať v USA kompletne zadarmo a rodičia sa starajú len o zabezpečenie leteniek."

Ako sa vám darí dostať športovcov do zámoria?

"Vďaka tomu, že sa snažíme vyberať len tých najlepších študentov - športovcov z celej Európy, tak koho si vyberieme, toho do USA dostaneme. Máme 100 percentnú úspešnosť v tzv. placement na školách v USA a takmer 95% našich klientov má plné štipendiá. Počas celého roka jazdíme po športových eventoch, nech už to sú národné ligy, MS alebo ME a vyberáme si mladé talenty takmer zo všetkých športových odvetví. Ďalej sa nám to darí vďaka osobnému kontaktu a znalostiam amerického akademického a športového prostredia. Osobne sme boli vo všetkých štátoch USA a viac ako 100 školách. V USA sme celú jeseň a jar, kde neustále udržujeme osobný kontakt s trénermi a s našimi zverencami, aby bolo o nich postarané a úspešne absolvovali zahraničné štúdiá."

Na aké školy a do ktorých štátov odchádzajú športovci študovať?

"Aktuálne máme študentov - športovcov po celej Amerike. Od východného pobrežia až po západné. Máme študentov v New Hampshire, Vermont, Massachusets, NY, Severná Karolina, Virgínia, Florida, Ohio, Illinois, Kalifornia, Texas atď. Máme študentov na akademicky prestížnych školách ako Harvard alebo University of Illinois. Ďalej máme študentov - športovcov v tých najlepších univerzitných konferenciách ako BIG 10, ACC alebo PAC-12. V neposlednej rade máme tých mladších klientov na stredných privátnych školách ako v USA, tak v Kanade. Ten finálny vyber škôl závisí na niekoľkých faktoroch. Aký odbor chcú študovať, o aký šport sa jedná, akú lokalitu by preferovali, akú veľkú školu by chceli, na akú školu a konferenciu majú po športovej stránke atď."

Aké odbory sú v možnostiach štúdia popri hraní za Univerzitu?

"Naši športovci najradšej študujú športový manažment, business, marketing, psychológiu alebo v neposlednej rade ekonomiku. Odbory ako účtovníctvo, právo alebo medicína sa pre zahraničných študentov v USA študovať neodporúča. "


Richard Ďorďai

Kde vznikla myšlienka spolupráce s agentúrou World Development Sports Group?

"Priznám sa, že to asi nebola nejaká cielená prvotná myšlienka fungovania klubu, no postupom času nám to prišlo ako výborná príležitosť pre deti/hráčov nášho klubu. Uvedomujeme si, že v prvom rade vytvárame, resp. snažíme sa vytvárať ľudské príbehy a formovať osobnosť do ďalšieho života. Ak by sme sa pozreli na budúcnosť, tak v prípade, že je študent úspešný a zároveň aj basketbalovo napreduje, tak táto možnosť otvára každému úplne nové dimenzie. Po spoločnom stretnutí s p. Martinkom sme boli jednoznačne rozhodnutí podporiť tento projekt. Je pravdou, že pre mnohé kluby sa toto zdá byť ako nezmysel, keďže investícia klubu do hráča sa týmto stráca, no my veríme, že v konečnom dôsledku to každému pomôže."

Nepovažujete odchod našich odchovancov do USA za stratu pre náš klub?

"Tak, ako som vyššie spomínal, vytvárame ľudské príbehy a formujeme osobnosti. Ak sa z toho naplní čo by len zlomok, tak to bolo správne rozhodnutie. Určite bude našou snahou, aby každý hráč, ak sa raz vráti domov, svojimi skúsenosťami aspoň čiastočne vrátil práve spomínanú investíciu tam, kde ho vychovali. Takže ako stratu to jednoznačne nevnímame."

Ako jeden z mála basketbalových klubov na Slovensku ponúkate hráčom takúto možnosť. Môže táto spolupráca pomôcť nášmu klubu?

"Ak bude pre mnohých hráčov práve aj toto ako motivácia hrať basketbal, tak to klubu určite pomôže. Je množstvo projektov, ktoré v klube rozbiehame, no práve možnosť študovať a hrať basketbal na niektorej univerzite v USA je pre mnohých snom a snáď pre viacerých aj realitou."

Ako klub napomáha hráčom dostať sa do USA na univerzitu?

"V tomto prípade sú karty asi jasne rozdané. Náš klub plnohodnotne pripravuje hráča po basketbalovej a mentálnej stránke. Uvedomujeme si zodpovednosť, pretože to, ako je pripravený hráč po basketbalovej stránke je veľmi dôležité. Je pravdou, že je veľmi dôležité, aby sa deti dokázali precízne pripravovať aj v rámci známok v škole a samotnom štúdiu. Tu ide ruka v ruke samotná príprava a predpoklad uspieť."

Čo by ste odkázali hráčom a hráčkam, ktorí majú záujem o štúdium v USA?

"Tak obecne je to veľmi jednoduché :) . Treba sa snažiť v škole, dosahovať dobré výsledky a basketbalovo napredovať. Ak to hráč dokáže spojiť, tak má predpoklad uspieť. Priznám sa, že je to možnosť, o ktorej som v ich veku mohol len snívať a je super, že dnešná doba nám práve toto ponúka."

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 16.5.2024

Dievčatá na celoslovenskom finálovom turnaji nakoniec strieborné

Naše hráčky a študentky Strednej športovej školy Trenčín sa 6.-7.5.2024...

Aktuálne 16.5.2024

Program zápasov | 18. - 19.5.2024

Počas víkendu ukončia aktuálnu sezónu poslednými zápasmi mladší minižiaci a staršie minižiačky.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - DIEVČATÁ

V sobotu odohrali staršie minižiačky dva zápasy nadstavby o umiestnenie na turnaji vo Vrábľoch.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - CHLAPCI

V sobotu odohrali mladší minižiaci dva zápasy na turnaji v Bratislave.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA  Lucka