Aktuálne 2.11.2022

Naše tímy absolvovali tréningy s trénerkou Chňapkovou: "Pokora je najdôležitejšia."

Počas minulého týždňa 24.-28.10.2022 navštívila náš klub rodáčka z Trenčína, už vyše 20 rokov pôsobiaca trénerka v nemeckej lige - Gabriela Chňapková.

Až 6 našich kategórií malo tú možnosť vyskúšať si tréning s touto skúsenou trénerkou, ktorá prijala naše pozvanie a pomohla tak nie len našim hráčom, ale aj trénerom odsledovať odlišnú formu tréningu, priučiť sa novým cvičeniam, či vedeniu tréningu. Sme veľmi vďační, že Gabika obetovala svoj voľný čas a povenovala sa našim hráčom a hráčkam.

V pondelok mala tréning so staršími žiačkami a mladými ženami, v utorok s mladšími žiačkami a žiakmi, v stredu viedla tréning mladých mužov a v piatok spojený tréning kadetiek a mladých žien. 



Po týždni strávenom v našom klube sme túto skúsenú trénerku vyspovedali, prečítajte si zaujímavý a inšpiratívny rozhovor.

Pár vetami nám predstav svoju basketbalovú cestu.

"Ako 15-ročná som odišla na Športové gymnázium do Banskej Bystrice, v 18.-tich som hrala svoj prvý extraligový zápas. Po maturite som odišla do Bratislavy, kde sme hrali najskôr 1.ligu, neskôr extraligu. V Nemecku som začala hrávať okolo 25-ky, kde sme postúpili z regionálnej do 2.ligy. Zhruba v tom čase som začala aj trénovať, vtedy to boli chlapci do 15 rokov. Väčšinu času ako hráčka som strávila na pozícii rozohrávačky v regionálnej lige, čo je 3.liga žien. Pomerne dlho som trénovala len chlapčenské či mužské kategórie. Či už pri mládeži alebo mužoch, často sme hrávali na špici tabuľky, s deťmi sme aj povyhrávali dané súťaže.

Potom som prešla do Kaiserslauternu, kde som začala trénovať dievčatá U13, s nimi som vyhrala aj krajské majstrovstvá. Potom som prestúpila do Saarlouis, kde som začínala ako trénerka dievčat U18 Bundesligy. Rok na to som pôsobila ako asistentka trénera v 1.ženskej lige a po krátkej dobe ako hlavná trénerka žien aj dievčat do 18 rokov. Aktuálne trénujem v klube VTS Zweibrücken chlapcov U16 a u18 a taktiež mužov. Do tohto mesta som sa vrátila po 15.-tich rokoch." 

Aký vidíš rozdiel vo všeobecnosti medzi slovenským a nemeckým basketbalom? 

Slovenský a nemecký basketbal môžem porovnať len z čias keď som na Slovensku pôsobila. Na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici bolo všetko na vysokej úrovni a som rada, že som sa vtedy pre tento krok rozhodla. S niečím podobným som sa doteraz v Nemecku v dievčenskej kategórii nestretla. Možno v iných kluboch, hlavne asi v mužských.

Ak porovnám ženskú/dievčenskú kategóriu, tak rozdiel je v počte tréningov za týždeň, u vás v AS Trenčín je to super, tréningov ponúkate deťom dosť. Kde ja aktuálne pôsobím je to hobby klub a trénuje sa iba 2x týždenne. Čo sa týka žien, v nemeckej ženskej lige hrá na môj vkus veľa cudziniek, a to sa mi na slovenskej lige páči, že v kluboch hrá viac slovenských hráčok, možno až na družstvo Piešťan.

Chlapcov je vždy viac, tam je to viac prepracované, aj čo sa týka internátov, líg je tiež viac ako ženských. 1.mužská liga má dobrú úroveň, rolu vždy bohužiaľ zohrávajú financie, a ešte väčší boj zvádzate s iným športovým odvetvím, kto bude kedy v hale... to poznáme všetci.

Asi na záver dodám, že mi najviac chýba u hráčov a hráčok pokora, to je podľa mňa veľmi dôležité a toto vštepujem aj svojmu synovi."

V čom vidíš slabé a silné stránky detí v našom klube po týždni strávenom u nás?

"Čo sa mi veľmi páčilo bol vysoký počet detí, je to skoro neuveriteľné ale zároveň super, pripomenulo mi to moje vlastné detské časy :)

Všetky deti/dospelí boli disciplinovaní, mohla som medzi všetkými vidieť aj kopec talentov. U detí je to tak, že všetko potrebuje čas, opakujem ale, že je výhodou počet tréningov, ktoré ponúkate za týždeň. Stále sa posúvate, už teraz sú lepší ako pred rokom, čo vidíte aj na výsledkoch. Niekedy je vysoký počet hráčov nevýhodou, ak sa potrebuje trénovať napr. technika streľby, poznám to sama."

Čo by si odporučila našim trénerom do budúcej práce?

"Hlavne trpezlivosť a pevné nervy. Byť trénerom je skvelá práca, ale vyžaduje kopec času. Disciplína musí byť, inak to celé nefunguje, je potreba pochváliť aj potrestať – taký zdravý mix. To, že to robíte dobre, vidíte v konečnom dôsledku aj na počte detí." 

Objavila si medzi našimi hráčmi/hráčkami aj nejaké talenty? Ako vnímaš to, že talent nenahradí tvrdú prácu?

"Ale áno a nie jeden. Ako som už povedala, chce to čas, a hlavne z vlastnej skúsenosti viem, že každý hráč sa vyvíja inak. Niekto spraví krok v 13.-tich, niekto v 17.-tich. Je to ale na každom z nás, tréner vidí hráča 3-4 krát za týždeň, ale rodičia stále. To je podľa mňa veľmi dôležité, podpora rodičov, budovanie vlastností, ktoré šport absolútne potrebuje. Pokora, disciplína, mentálna vytrvalosť, pozitivita, zodpovednosť.

Aj keď sa doba stále mení, a možno nie k lepšiemu, stále som toho názoru, že tvrdá práca je nadovšetko. Osobne mám radšej hráčov, ktorí na sebe tvrdo pracujú, lebo talent je len zlomok toho celého.

Učím a dávam mojim hráčom to, čo som sa naučila či už od mojich rodičov alebo trénerov. Asi pre mňa najlepšie to vystihnú pravidlá Arnolda Schwarzenegra, je ich 6, a je tam všetko povedané."

Ako vnímaš návrat basketbalu do Trenčína?

"Ja som nadšená, že to chalani postavili na nohy :) Dúfam, že to ešte dlhoooo vydrží a ja rada pomôžem, kde môžem. Keďže sa plánujem raz vrátiť domov do Trenčína, dúfam, že budem môcť trénovať ďalej :)

Robíte výbornú robotu!"



Taktiež sme sa po tréningoch spýtali hráčov a hráčok, ako sa im tréning páčil, tu sú ich odpovede:

  • Filip Jonek – žiaci

„Tréning sa nám všetkým veľmi páčil. Bolo to náročné, ale naučili sme sa veľa nových vecí. Som veľmi rád, že sa nám táto príležitosť zatrénovať si s pani trénerkou naskytla. Najviac sa mi páčilo, že sme trénovali obranu, v ktorej máme asi najväčšie nedostatky. Dúfam, že sa nám do budúcna umožní viac takýchto tréningov.“

  • Katarína Matúšová – staršie žiačky

„Tréning sa mi veľmi páčil, keďže sme mali možnosť vyskúšať niečo nové. Už od rozbehania sme tušili, že to bude iná šálka kávy, čo nám však nerobilo veľké problémy. Boli sme rady, že môžeme nabrať nové skúsenosti a zlepšiť naše chyby. Na začiatku sa trénerka oboznámila s našou hrou, kde našla nedokonalosti v našej obrane, na ktorú sme sa sústredili do konca tréningu. Mali sme pauzy, ktoré zaberali aj trestné hody, ktoré sú u nás biedou. Celý tréning mal na mňa veľký vplyv a myslím, že každá si z neho niečo odniesla. V šatni sme sa rozprávali o našich pocitoch z tréningu a nebola tam žiadna negatívna stránka.“

  • Marianna Bučková – mladé ženy U23

„Som veľmi rada, že som mohla byt súčasťou takéhoto tréningu. Po dlhšej dobe niečo nové. Či prístup alebo cvičenia trénerky sa mi veľmi páčili a aj si z toho niečo isto zoberiem do budúcnosti. Hoci to bol tréning náročnejší, ale aj tak by som si ho zopakovala. Ďakujem za takúto príležitosť.“

  • Sára Žilinčanová – kadetky

„Páčili sa mi nové spôsoby učenia obrany a naučila som sa tiež nové pojmy v oblasti basketbalu. Bolo dobre zmeniť štýl tréningu a získať nové skúsenosti.“

  • Sofia Barboričová – mladé ženy U23

„Bol to super tréning, veľmi zaujímavý. Touto formou som sa zase niečo nove priučila. Bola to pecka. Myslím si, že každá jedna z nás, čo tam bola, tak si to užila. Tréning bol iný najmä z hľadiska cvičení a organizácie. Myslím si, že takýto tréning nám dal určíte veľmi veľa. Verím, že si z toho niečo zoberieme a časom to preukážeme aj v zápase. Moje pocity sú len a len pozitívne. Som veľmi rada, že sme mali túto možnosť trénovať s trénerkou, ktorá ma obrovské skúsenosti. Patri jej obrovské ďakujem a samozrejme aj klubu.“

  • Nela Dedíková – mladšie žiačky

„Tréning bol výborný, trénerka bola super a veľmi ma zaujala. Bolo to iné hlavne v tom, že sme veľa súťažili a cvičenia robili hlavne kondične. Z tréningu mám výborný pocit, veľmi sa mi páčili cvičenia, ktoré trénerka použila.“

  • Ondrej Nebus – mladí muži U23

„Tréning s trénerkou bol veľmi dobrý, poukázala na niektoré maličkosti, ktoré sme nevedeli a dobre nechápali. Bol vo veľmi dobrom rytme a samozrejme vidieť, že tréning od iných trénerov pomáha nie len nám ako hráčom, ale myslím si, že aj našim trénerom. Som rád a myslím si, že hovorím za celý tím, keď poviem, že tréning to bol vynikajúci a neodmietli by sme ho aj viac krát."


Na koniec sa aj my všetci z klubu chceme Gabike srdečne poďakovať za pomoc a všetky skúsenosti, ktoré do klubu priniesla. 

Manager klubu Richard Ďorďai: "Som veľmi rád, že Gabika prijala naše pozvanie. Už takmer rok sme sa nedokázali zladiť, o to viac si cením jej pomoc. Má obrovské skúsenosti, ktoré sme sa všetci snažili nasať. Veľmi ma potešilo, že celkový pohľad na basket a trénovanie máme veľmi príbuzný. Aj preto verím, že táto osobná skúsenosť nebola posledná a v čo najkratšom čase sa v Trenčíne s ňou opäť stretneme. Gabi, veľká vďaka pani trénerka."

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - DIEVČATÁ

V sobotu odohrali staršie minižiačky dva zápasy nadstavby o umiestnenie na turnaji vo Vrábľoch.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - CHLAPCI

V sobotu odohrali mladší minižiaci dva zápasy na turnaji v Bratislave.

Aktuálne 6.5.2024

Výsledkový sumár | 4.5.2024

Minikategórie majú za sebou ďalšie zápasy, z výhry sa tešili iba dievčatá.

Aktuálne 3.5.2024

Program zápasov | 4.5.2024

V sobotu odohrajú naše mládežnícke tímy zápasy na palubovkách súperov. Držíme palce.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA  Lucka