Aktuálne 26.9.2024

Klub | Multikulturizmus ako hlavná téma medzinárodnej besedy

Začiatkom týždňa sa na Štadióne Sihoť v Trenčíne uskutočnila zaujímavá a inšpiratívna beseda s hráčmi prvého tímu AS Trenčín. Hlavnou témou podujatia bol multikulturalizmus, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou nielen futbalu, ale aj celej spoločnosti. Beseda na Štadióne Sihoť ukázala, že futbal môže byť viac než len šport. Môže byť mostom medzi rôznymi kultúrami a národom. Veríme, že podobné iniciatívy prispejú k vytváraniu tolerantnejšej a otvorenejšej spoločnosti.

Besedy sa zúčastnili deti z futbalovej triedy, ale aj ich rovesníci z Nórska. Tvár tvárou sa stretli s hráčmi ako Chinonso Emeka, ktorý má skúsenosti z multikultúrneho prostredia belgického Gentu, Andrijom Katičom, ktorý zažil výrazný kultúrny šok pri prechode zo Srbska do zmiešaného kolektívu, a kapitánom Damiánom Barišom, ktorý hoci pôsobil prevažne na Slovensku, má skúsenosti aj zo zahraničia. Hráči sa s deťmi podelili o svoje zážitky, hovorili o jazykových bariérach, rôznych kultúrnych zvykoch a tradíciách, ktoré stretli vo svojich futbalových kariérach. Otvorili tak dôležitú diskusiu o tom, ako multikulturalizmus ovplyvňuje atmosféru v kabíne, vo futbale a v spoločnosti ako takej.

Multikulturalizmus je dnes jednou z najdiskutovanejších tém. Je dôležité, aby sme mu porozumeli a prijali, a to nielen v dospelosti, ale už od detstva. Práve preto bola táto beseda zameraná na mladých ľudí, ktorí sa tak mohli zoznámiť s rôznymi kultúrami a rozšíriť si obzory. Táto iniciatíva je súčasťou širšieho projektu zameraného na posilnenie vzájomnej spolupráce medzi Slovenskom a Nórskom v rámci prípravy na rok 2026, kedy Trenčín získa ocenenie hlavného mesta kultúry. Celý projekt bol podporený prostredníctvom "KULTÚRA SPÁJA – TREBØ VIAC KULTÚRY", ktorý je súčasťou Grantu EHP. Prostredníctvom kultúrnych výmen, študijných pobytov a podobných aktivít sa chceme priblížiť k sebe a lepšie sa spoznať. V rámci tohto projektu sa však plánujú ďalšie podujatia a aktivity, ktoré pomôžu kultivovať kultúrne prostredie oboch miest, zlepšiť kompetencie miestnych aktérov a zapojiť širšiu verejnosť.

Autor: astn
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 8. kolo, 21.9.2024
KFC Komárno - AS Trenčín
18:00
NIKÉ LIGA, 9. kolo, 28.9.2024
AS Trenčín - FK Železiarne Podbrezová
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
Fotogalérie 26.9.2024

Fotogaléria | Zápas Slovnaft Cupu proti AFC Nové Mesto nad Váhom

Fotogaléria z 3. kola Slovnaft Cupu proti AFC Nové Mesto nad Váhom (0:2).

ASTV 26.9.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti FC DAC 1904 Dunajská Streda

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti FC DAC 1904...

A-tím 26.9.2024

Skovajsa | Veríme, že aj toto víťazstvo nás nakopne

V 3. kole Slovnaft Cupu sme zdolali AFC Nové Mesto nad Váhom. V prvom polčase sme pritom...

ASTV 25.9.2024

ASTV | Zostrih z 3. kola Slovnaft Cupu proto AFC Nové Mesto nad Váhom

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu 3. kola Slovnaft Cupu proti AFC...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín  Áesko Kantína
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  mattoni  aarsleff  arena ostrov  laugaricio  bahis sitesi  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa fajntricko  dobrota