Aktuality - archiv 10.8.2008

Ivan Galád: Ospravedlňujem sa všetkým futbalovým priaznivcom AS

Tréner AS hodnotí negatívnu sériu v posledných troch zápasoch.

Ivana Galáda sme zastihli v kancelárii krátko popoludní. Obklopený haldami papierov a sledujúc posledné vystúpenie svojich zverencov si zaznačoval poznámky, kreslil herné varianty a špekuloval, ako z nepríjemnej situácie von. Na chvíľu sme ho vytrhli z pracovného nasadenia a položili sme mu niekoľko otázok.

Uplynulých desať dní nastavilo Trenčanom nelichotivé zrkadlo. Ako si vysvetľujete tri po sebe nasledujúce prehry?

"Neviem či k športu patria ospravedlnenia. Ak áno, v prvom rade by som sa chcel všetkým fanúšikom a celej športovej verejnosti v Trenčíne hlboko ospravedlniť. Pracujeme rovnako intenzívne ako pred šiestimi týždňami respektíve pred dvoma mesiacmi, keď naša hra vyzerala úplne inak ako za posledné dni. Šport, žiaľ prináša aj takéto obdobia. Denne 24 hodín hľadám príčiny vzniknutej situácie. Až do 60-tej minúty na Interi nič nenasvedčovalo tomu, že by sme sa mali ocitnúť v nejakom útlme. Potom sme ale dostali tri góly a prišli sme o dvoch hráčov. Duel vo Vrábľoch nám odhalil, že cesta, ktorou sa vybrali hráči asi nie je správna. Mám na mysli podcenenie súpera. Pred stretnutím s Lučencom sme sa naplno koncentrovali na to, aby sme vyhrali. Stal sa ale pravý opak. Vyhovárať sa na chýbajúce športové šťastie by asi nebolo na mieste, pretože náš výkon výrazne zaostal za očakávaniami. Futbalovú verejnosť by som rád ubezpečil, že kým tu budem, vynaložím všetko úsilie na to, aby sa podobná situácia neopakovala."

Naznačili ste, že vaši zverenci podcenili súpera. Čo vymyslíte, aby sa v budúcnosti podobnej situácie vyvarovali?

"V prvom rade si musia všetci uvedomiť, že my nemáme dôvod nikoho podceňovať. V minulej sezóne sme boli každému na posmech, veď sme dostali neuveriteľných 77 gólov. Mužstvá, ktoré zostúpili z Corgoň ligy mali v novej súťaži vždy veľké problémy. Už v minulosti som spomínal Prešov, bojujúci o postup dlhých šesť rokov. Pamätám si na domácu prehru Interu 1:6 či na prehru Slovana s Báčom. Takéto fiasko sme zažili aj my, lebo to čo sa v posledných zápasoch udialo sa inak ako fiaskom nazvať nedá. S problémami sa do ligy vrátili aj Košice a Banská Bystrica. Hádam iba Trnava to zvládla hneď na prvý pokus. Napriek tomu z našich cieľov nezľavujeme. Do jesennej časti súťaže sme si vybrali hráčov. Pracujeme s nimi najlepšie ako vieme. V prípade, že nás nepresvedčia, v zime budeme hľadať ďalších, ktorí sa aj zabijú pre úspech AS."

V predchádzajúcich zápasoch sme ale takýchto bojovníkov na trávniku nevideli...

"S týmto tvrdením musím súhlasiť. Ak by som poznal príčinu, určite by som ju pomenoval a sprístupnil verejnosti. Spolu s kolegami analyzujeme situáciu a hľadáme východiská."

Ako si vysvetľujete štyri červené karty v posledných troch zápasoch?

"Trénujem 24 rokov ale toto sa mi ešte nestalo. Aby mužstvo dostalo za sedem dní štyri červené karty je neprípustné. Z tohto dôvodu pristúpime k finančným postihom. Neospravedlniteľné je najmä posledné vylúčenie. Bubenkov skrat budeme určite riešiť aj s vedením klubu. Hráč jednoducho svojho súpera nesmie udrieť za žiadnych okolností. Uznávam, podobne sa zachoval aj Didier Drogba vo finále Ligy majstrov, ale on hrá na neporovnateľne vyššej úrovni a bolo to v zápase, kde išlo o úplne inú trofej."

Vo 4. kole nás čaká dosiaľ úspešná Rimavská Sobota. Čo vymyslieť na doterajšieho suveréna súťaže?

"Sledoval som zápas nášho najbližšieho súpera. Už v Rimavskej Sobote sa budeme snažiť vyslať divákom, ktorých sme sklamali, pozitívny impulz."

Ako budete po zbabraných výsledkoch motivovať hráčov?

"Existujú dva spôsoby. Za prvé im môžem napariť pokuty, udeliť sankcie a pristúpiť k rôznym represáliám. Druhá cesta je zvýšiť o niečo pracovnú aktivitu. Pokúsim sa nájsť strednú cestu. Chlapci budú finančne potrestaní a zvýšime aj intenzitu tréningov. Spolu s kolegami sa pokúsime zvýšenou pracovnou aktivitou prekonať toto nepríjemné obdobie. Na záver by som rád zdôraznil, že všetku zodpovednosť za výsledky nesiem ja. Po výhrach v prvých dvoch kolách ma ľudia uznanlivo zdravili. Priznám sa, cítil som sa veľmi príjemne. Rovnako ale nesiem zodpovednosť za posledné tri prehry. Vynaložím maximálne úsilie, aby sme sa čo najskôr vrátili do tej prvej fáze. Výsledky nie sú len o hráčoch. Prvoradú zodpovednosť nesie hlavný tréner. Ten musí prijať také kroky, aby sa situácia z predchádzajúcich troch zápasov neopakovala."

Redakcia stránky pripája ešte jednu informáciu súvisiacu s trénerom AS Trenčín. Futbalový klub začal úzko spolupracovať s ďalším významným mediálnym partnerom. Na frekvenciách rádia GO DEEJAY bude každý pondelok od 19.00 h hosťom 30-minútovej diskusno-hudobnej relácie niekto z AS Trenčín. Ako prvý prijal pozvanie do štúdia práve tréner AS Ivan Galád.

Autor: ms
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Fotogalérie 15.4.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti FC ViOn Zlaté Moravce

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 5. kola nadstavby Niké ligy proti FC ViOn...

ASTV 15.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti MFK Ružomberok

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti MFK Ružomberok (3:0).

Fanúšikovia 15.4.2024

Akadémia | V pondelok 29. apríla nábor a výber detí do tímov akadémie AS Trenčín

AS Trenčín pripravil na pondelok 29. apríla nábor a...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa