Aktuality - archiv 4.8.2008

Ďalší spoločný projekt Fondu DR. Klauna a AS

Deti z Domova sociálnych služieb DEMY a futbalový klub AS Trenčín nafotili spoločný kalendár.

Bol to silný pocit a neuveriteľný zážitok. Futbalisti v snehobielych dresoch AS obkolesili deti z Domova sociálnych služieb DEMY v Trenčíne a pomáhali im vydriapať sa na tribúnu. Niektoré to s podporou zvládali samé, iné, pevne sediace v invalidných vozíkoch, boli odkázané výsostne na pomoc hráčov a rodičov. Napokon všetko dobre dopadlo. Kým sa deti zoskupili v sektore fanúšikov AS Trenčín, priaznivci rozprestreli transparenty, vytiahli šále, megafón a fotenie spoločného kalendára postihnutých detí a futbalového klubu sa mohlo začať.

Kompletný káder seniorov AS Trenčín, symbolická jedenástka detí z Domova sociálnych služieb DEMY, skupina fanúšikov AS, vždy usmiati klauni, ochotní dobrovoľníci ako aj všetci zainteresovaní sa pustili do práce krátko pred pondelkovým poludním. Idea nafotenia spoločného kalendára zrela dlhšiu dobu. „Už počas minulej sezóny sme mali podobný zámer. Chceli sme nafotiť kalendár futbalistov s deťmi. Akosi nám ale chýbal správny nápad. Po otvorení užšej spolupráce s Fondom Dr. Klauna, sa nám motívy a smerovanie obrázkov na kalendári začali rysovať akosi automaticky,“ uviedol marketingový manažér klubu Igor Schlesinger dodávajúc: „Tento projekt nemá nič spoločné so športovými výsledkami mužstva. Zábavu chceme prinášať nielen v rámci povinných deväťdesiatich minút, ale aj v podobe spoločensko-kultúrnych podujatí. Fotenie s postihnutými deťmi malo na všetkých nás navyše výchovný dopad. Isté veci sme si začali uvedomovať trošku inak. Mnohí sme prehodnotili rebríček hodnôt.“

V úvode fotoakcie deti najskôr iba hľadali správnu pohodu, ale po chvíli sa všetky ich rozpaky rozplynuli. „Fotenie bolo vôbec prvou akciou detí po návrate z júlových prázdnin. Mnohé z nich sa po mesačnom pobyte doma vracali do DEMY smutné. Toto podujatie ich rozveselilo. Na začiatku možno pôsobili trošku rozpačitým dojmom, ale postupne sa do fotenia absolútne vžili,“ vysvetľovala Janka Sedláčková, manažérka Fondu Dr. Klauna.

Počas akcie bol veľmi aktívnym elementom fotograf Rado Stoklasa. S deťmi z DEMY zažil vo svojej praxi nejeden úsmevný zážitok už v minulosti. Fotenie na štadióne ho ale opäť o niečo obohatilo: „O profesionalizme klaunov sme vedeli. Herecké umenie futbalistov bolo pre nás tak trošku neznámou. Dúfali sme ale, že svoje role pochopia a že ich zvládnu. To sa napokon naplnilo. Nuž a deti sme nechali do obrázkov voľne vplávať. Ich činnosť sme nijako silene nekoordinovali. Naopak, všetci ostatní sme sa snažili prispôsobiť sa im. Toto fotenie ma skutočne naplnilo. Podľa mňa malo obrovský význam.“

Tento názor podporili i účinkujúci. „Je to zábavné, trénovať futbalistov. Kričal som na nich, nech viac behajú a nech sa snažia,“ usmieval sa Martin Sládek vyžívajúci sa z určenej úlohy šéfa realizačného tímu. „Vynikajúce, milé, krásne. Nad očakávanie! Najsilnejšie som vnímal tú improvizáciu. Pri inštalácií jednotlivých záberov sa vykľuli neuveriteľné gegy. Chytľavá atmosféra nás všetkých rozosmievala,“ konštatoval Klaun Adino utierajúc si spotené čelo v 30 stupňovom teple. „Som milo prekvapený. Priznám sa, očakával som, že to bude oveľa ťažšie. Nielen pre deti, ale aj pre futbalistov a pre nás, klaunov, je to určite veľmi zaujímavá skúsenosť,“ pripojil reakciu ďalší zo šašov stvárnený Vladom Kulíškom.

Futbalisti AS sa zhostili nielen úlohy fotomodelov, ale aj ochrancov detí. Usmiaty Lukáš Šebek ochotne sprevádzal trénera Martina po schodoch do šatní i späť. Pri presúvaní vozíkov, či premiestňovaní pohybovo limitovaných detí nešetrili silami ani ostatní hráči. „Nič podobné som zatiaľ nezažil. Je to zaujímavá akcia,“ usmieval sa Roman Gergel, vymieňajúci si na jednej z fotografií výstroj s klaunom. „Mňa fotili v posilňovni. S deťmi sme robili špeciálne cvičenia na lýtka,“ pridal sa do debaty Martin Kasálek. „Je to tu perfektne zorganizované. Sme radi, že môžme participovať na takomto milom podujatí. Niečo podobné som zažil aj v Senci. Deti sme navštívili v špeciálnom domove. Dali sme im plagáty, tričká, šiltovky. Oni nás zasa previedli miestom, kde bývajú a ukázali nám čo vyrábajú,“ pridal skúsenosť Lubor Knapp.

Prístup futbalistov ocenili aj vďační rodičia. „Deti sú spokojné. Skutočne skvelý nápad. Som rada, že sa chalani z AS tak bezprostredne ujali detí. Je to pre ne určite nová skúsenosť – dresy, štadión, futbalisti. Integrácia chorých detí medzi zdravých ľudí je skrátka úžasná,“ pochvaľovala si bezstarostnú atmosféru na fotení pani Dagmar Pisetová, matka Denisky navštevujúcej DEMY už deviaty rok.

Spoločné fotenie sa vydarilo. Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným, najmä však deťom, ktoré sa svojej úlohy zhostili dokonale. Výsledný kalendár bude k dispozícií v prvej polovici septembra. Celý zisk z jeho predaja pôjde na podporu Fondu Dr. Klauna.

Autor: ms
Rozpis zápasov
1:2 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
18:00 Skalica
NIKÉ LIGA, 29. kolo, 27.4.2024
MFK Skalica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 20.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu Niké ligy proti FC Košice

ASTV vám prináša zostrih z nadstavbovej časti Niké ligy proti FC Košice (1:2).

ASTV 20.4.2024

ASTV | Tlačová konferencia po zápase Niké ligy proti FC Košice

ASTV vám prináša tlačovú konferenciu po zápase nadstavbovej časti Niké ligy...

A-tím 19.4.2024

Niké liga | Domáca prehra proti Košiciam

Zverenci trénera Iliju Stolicu prehrali v šiestom zápase nadstavbe Niké ligy na domácom trávniku...

ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa