Aktuality - archiv 4.2.2010

Futbalisti AS absolvovali školenie o nových trendoch rozhodovania

Martin Ševela: "Mladí by mali nechať debaty s rozhodcami na nás."

Súčasťou prípravy futbalistov AS Trenčín na nadchádzajúcu jar je aj séria teoretických hodín. Na jednej z nich sa zverenci Adriána Guľu podrobne zoznámili s novinkami v rozhodovaní zápasov. O nových trendoch posudzovania niektorých situácií informoval našich hráčov skúsený slovenský rozhodca Miroslav Jaška.

Dlhoročný arbiter bol okrem mnohých osobných skúseností vyzbrojený aj špeciálnym DVD, ktoré vypracovala FIFA ako výučbový materiál pre rozhodcov. „Veľmi podrobne sú tam vykreslené rôzne situácie. Napríklad, po ktorých zákrokoch má hráč dostať červenú kartu. Chalanom som ukázal niekoľko príkladov hrubého nešportového správania. Boli tam úmyselné údery, či hrubé fauly mierené na nohu bez možnosti zasiahnuť loptu,“ rozhovoril sa rozhodca. V ďalšej fáze ukázal na konkrétnych príkladoch posudzovanie ofsajdových situácií. „U asistentov platí pravidlo – čakaj a pozeraj. Znamená to vyčkať a zareagovať, až keď je zjavné, ktorý hráč zahrá s loptou. Či ten, ktorý bol v postavení mimo hry a tým že sa dotkol lopty stal sa hráčom mimo hry, alebo ten čo nabiehal z dovoleného postavenia. Asistenti by skrátka mali čakať s verdiktom do poslednej chvíle,“ opísal neľahkú úlohu asistentov Jaška.

Prednáška mala v kabíne veľký ohlas. Hráči nové informácie doslova hltali. „Najviac sme skloňovali možnosť využitia pravidiel pri rozohrávaní štandardných situácií. Začali sme si kresliť niektoré taktické varianty, kde by sme jedného z hráčov úmyselne nechali v postavení mimo hry a potom by sme z toho vyťažili,“ priniesol jeden z prvých výstupov zo sedenia Martin Ševela. „Rozhodca sa prihovoril aj naším mladíkom. Apeloval na nich, aby počas zápasov neprejavovali prehnané emócie. Poradil im, nech riešenie vybičovaných situácií nechajú na skúsenejších hráčov. Za tie roky vo futbale sme si s jednotlivými arbitrami vybudovali nejaký vzťah. Rešpektujeme sa navzájom. Skôr dajú na naše argumenty ako na emotívne výlevy začínajúcich chlapcov,“ pokračoval v hodnotení sedenia spoľahlivý stopér.

Frekventovanou témou bolo aj posudzovanie rúk. „Je to veľmi diskutabilné. Videli sme dve veľmi podobné situácie. Jedna bola posúdená ako úmyselná ruka, po druhej rozhodca hru neprerušil. Vždy je to len na jeho posúdení,“ zamýšľal sa kapitán tímu. „S takouto formou prípravy som sa stretol prvý krát. Je to super myšlienka. Myslím si, že to pomôže najmä našim mladíkom,“ vyslovil na záver presvedčenie Martin Ševela.

Autor: ms
Rozpis zápasov
1:2 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
18:00 Skalica
NIKÉ LIGA, 29. kolo, 27.4.2024
MFK Skalica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
A-tím 19.4.2024

Niké liga | Domáca prehra proti Košiciam

Zverenci trénera Iliju Stolicu prehrali v šiestom zápase nadstavbe Niké ligy na domácom trávniku...

ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa