Aktuality - archiv 11.1.2009

Zmeny v tréningovom pláne v arktickom počasí minimálne

Argentínčania prekonali behom necelých 24 hodín okrem časového posunu aj 50-stupňový teplotný rozdiel.

Ortuť na teplomere sa v týchto dňoch pohybuje na nepríjemne nízkych hodnotách. Mráz sa neľútostne zakráda pod kožu. Nepomáhajú ani najteplejšie doplnky oblečenia. Futbalisti AS Trenčín napriek arktickým podmienkam trávia neraz viac ako štyri hodiny denne vonku. Hoci by sa na prvý pohľad zdalo, že ich tuhá zima zmrazí, oni naopak schádzajú z tréningov do vykúrených útrob štadióna ustatí a spotení.

Je to určite jedna z najchladnejších príprav za posledné roky. Vrtochy pani Zimy ale futbalisti AS Trenčín zvládajú bez väčších problémov. Zmeny v naplánovanej príprave sú minimálne. „Zatiaľ sme na počasie reagovali iba nepatrne. Jedny ranné testy sme preložili na popoludnie a začiatok prvých tréningov sme presunuli z 9.00 na 10.00 h. Hráčom však dávame také tréningy, aby na chlad nemali ani len pomyslenia. Kombinujeme kondičnú prípravu so zápasovou praxou. A či je zima mne? Hoci sa z ďaleka nepohybujem tak intenzívne ako moji zverenci, chlad nepociťujem. Maximálne sa totiž sústredím na tréning,“ odohnal ľadové myšlienky po prvom pondelkovom tréningu tréner Ivan Galád.

S klesajúcou ortuťou na stupnici teplomera pribúda práca masérovi Jozefovi Liškovi. V treskúcej zime je o jeho výborný čajík oveľa väčší záujem ako inokedy. „Odhadujem, že každý z chalanov vypije počas tréningu takmer liter čaju. Po tréningu majú hráči navyše nachystaný špeciálny energetický nápoj - Fitshape,“ ukázal prstom na viac ako dvadsať nachystaných pohárov dobrú náladu rozdávajúci masér. Do debaty o pitnom režime sa zapojil aj Martin Kasálek. Ako študent trénerstva na brnianskej FTVŠ si nespomína, že by sa na prednáškach venovali aj špeciálnym tréningovým plánom v ľadovom počasí: „Možno sme preberali špeciálnu prípravu v chladných podmienkach, ale to som asi chýbal. Nespomínam si,“ usmieva sa vysoký ľavý obranca a s vážnejším výrazom v tvári pokračuje: „V týchto hraničných teplotách nie je príliš vhodné konzumovať veľa horúceho čaju. Kontrast medzi ľadovým vzduchom a páliacim nápojom môže byť nebezpečný. Trénoval som už aj vo vyšších mrazoch, ale že by som vyhľadával práve takúto klímu, to sa povedať nedá.“

Svoje si na zmrazenej tráve užijú aj brankári. „Nie, zima mi nie je. Len to strašne bolí. Zakaždým, keď sa hodím na ľadový trávnik, cítim doslova každý jeho centimeter štvorcový. A keďže trénujeme skutočne tvrdo, vrhám sa na zem viac ako dosť,“ prezrádza brankárske útrapy z mrazivého štadióna Miloš Volešák. „Na sústredeniach v Tatrách sme zažili už aj väčšiu zimu. V takomto počasí sa dýcha oveľa ťažšie ako inokedy. Dá sa to ale vydržať. Len si treba na seba dávať väčší pozor ako inokedy,“ pridáva názor Marek Bubenko.

Nevľúdna klíma je špecifickou kapitolou najmä pre Argentínčanov. „Keď sme odlietali z Buenos Aires, teplomer ukazoval +34 stupňov. O niekoľko hodín neskôr sme vystupovali na letisku vo Schwechate. Okrem časového posunu nás čakal ďalší šok. Bolo mínus šestnásť. Rozdiel neuveriteľných 50 stupňov nám dal poriadne zabrať. Dúfam ale, že aklimatizáciu máme úspešne za sebou. Napriek tomu verím, že teploty v najbližších dňoch predsa len vystúpia bližšie k nule,“ opisuje nevídaný teplotný skok David Depetris. Jeho krajan Aldo Báez patril počas celej minuloročnej zimy medzi najväčších otužilcov. Nohy mu počas tréningov chránili iba štucne a trenírky. Teraz je zababušený až po krk. „To sa nedá porovnať. Je oveľa chladnejšie ako pred rokom. Ešte nikdy som v takýchto podmienkach netrénoval. Ale nevadí mi to. Chlad nás všetkých núti behať viac, aby nám nebola zima,“ hľadá výhody v počasí tvrdý stredopoliar. Oveľa horšie znáša záporné teplotné hodnoty Diego Calgaro. Počas tréningu sa rozkašľal takým intenzívnym spôsobom, že ho tréneri radšej poslali do šatne.

Autor: ms
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa