Aktuality - archiv 2.7.2008

Roman Šebrle spoločníkom futbalistov AS Trenčín počas nymburského sústredenia

Držiteľ svetového rekordu a posledný olympijský víťaz v desaťboji býval v bezprostrednom susedstve futbalistov AS.

Azda najznámejšie tréningové centrum na území bývalého Československa sa stalo počas svojej takmer 50-ročnej histórie dočasným domovom športovcov zo všetkých kútov planéty. V areáli nechýbajú trávnaté ihriská, tenisové a volejbalové dvorce, regeneračné linky, telocvične, bazény, posilovne. Niet divu, že stredočeský Nymburk patrí medzi obľúbené kempy najlepších športovcov. Počas uplynulých dní navštívili toto prestížne centrum aj futbalisti AS Trenčín.

Spätosť so športovými celebritami minulosti v komplexe je zjavná na prvý pohľad. Fotografie Josefa Masopusta, Pavla Nedvěda či Imricha Bugára dávajú stredisku zvláštnu atmosféru. Tréner brankárov Roman Hodál a tímový manažér AS Drahoš Bočák obývali počas sústredenia apartmán Jana Železného. Izba, v ktorej úspešný atlét počas svojej kariéry strávil nejeden týždeň prípravy, bola vyzdobená viacerými obrazmi oštepárskej legendy. Trenčianski hráči ale nevnímali veľké športové osobnosti iba prostredníctvom vystavených trofejí či obrazových podobizní. Na spoločnej chodbe s futbalistami mal totiž izbu i ďalší výnimočný športovec Roman Šebrle. Všestranný atlét našiel v Nymburku útočisko v príprave na blížiace sa olympijské hry.

Šebrle patrí medzi najväčšie športové hviezdy súčasnosti. Fanúšikov kráľovnej športu uchvacuje vynikajúcimi výsledkami v najnáročnejšej atletickej disciplíne. V desaťboji je držiteľom úžasného svetového rekordu (9026 bodov). V jeho bohatej zbierke víťazných trofejí nájdete zlatú i striebornú olympijskú medailu, na svetovom šampionáte získal dovedna osem medailí, päťkrát sa stal majstrom Európy. Nechýbalo pritom veľa, a vynikajúceho atléta by sme dnes poznali ako šikovného futbalistu. Osud však nasmeroval jeho športovú púť na atletické kolbištia. V Nymburku sme využili prítomnosť držiteľa svetového rekordu a položili sme mu pár otázok.

Poznáme vás ako špičkového atléta, ale športovým vrcholom uplynulých dní bolo futbalové Euro. Mali ste pri svojich tréningových povinnostiach čas sledovať tento šampionát?

"Áno. Videl som takmer všetky zápasy. K futbalu mám veľmi blízko. Aktívne som sa mu venoval 14 rokov. S majstrovstvami Európy som doslova žil. Počas turnaja sme boli na dovolenke. Kým ja som sledoval zápasy, manželka sa venovala deťom. Bol to výborný turnaj. Favorizoval som Holanďanov. Škoda, ich púť sa skončila príliš skoro."

Za ktorý tím ste hrávali?

"Za Rychnov nad Kněžnou. Najskôr sme hrali krajský prebor, potom divíziu."

Čo rozhodlo o vašom "prestupe" z futbalu na atletiku?

"Zlom nastal po vážnom zranení. Mal som asi 13 rokov, keď som si v súboji s brankárom zlomil holenú kosť (bol to zápas Rychnova o postup do I. ligy, ktorý rozhodol jediným gólom práve Šebrle, pozn. redakcie). Dva mesiace som strávil so sadrou v posteli. Takmer rok som sa potom učil chodiť a ďalšie dva som sa obával každého súboja o loptu. Dôležité roky vo vývoji futbalistu mi tak unikli."

Čo z futbalovej minulosti využívate v súčasnosti pri desaťboji?

"Myslím si, že futbal bol dobrou prípravou. Pohyb v tráve spevňuje kolená i členky. Zatiaľ mi držia dobre, čiže z tohto pohľadu považujem moju futbalovú históriu za dobrú devízu."

Na sústredení ste v tesnom susedstve futbalistov AS Trenčín. Nájdete si čas na krátke rozhovory?

"Samozrejme. Väčšinou sa ale nestretávame na chodbe, ale priamo na športoviskách. Mám nahustený program, takže čas na veľké debaty neostáva. Keď sa stretneme v posilňovni alebo na plavárni, pár slov spolu prehodíme."

Olympijské hry v Pekingu klopú na dvere. Američan Bryan Clay vám počas uplynulého víkendu poslal výstražnú vizitku. Jeho 8832 bodov je najlepším tohtoročným výkonom. Čo hovoríte na formu jedného z vašich najvážnejších konkurentov?

(úsmev) "Urobil vynikajúci výkon. Ja som momentálne niekde úplne inde. Čaká ma mesiac tvrdej driny. Potom uvidíme."

Roman, ďakujeme za rozhovor a na pekinskej olympiáde ako i v ďalšej športovej kariére prajeme veľa úspechov.

"Ďakujem. A samozrejme, úspechy prajem aj ja vám."

Autor: ms, foto: sebrleroman.cz
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa