Aktuality - archiv 27.7.2013

Zomrel fyzioterapeut Dick van Toorn

Smutná správa nielen pre trenčiansku futbalovú rodinu prišla len pár hodín po historickom postupe v Európskej lige

Smutná správa nielen pre trenčiansku futbalovú rodinu prišla len pár hodín po historickom postupe v Európskej lige UEFA. Vo veku 80 rokov skonal v piatok podvečer holandský fyzioterapeut Dick van Toorn. Legendárny novodobý šaman, ako prezývali skúseného odoborníka médiá, pracoval aj pre AS Trenčín. Pod Čákov hrad prišiel spoločne s majiteľom klubu Tschenom La Lingom. Odvtedy pomohol mnohým našim hráčom.

Jeden z najvyhľadávanejších fyzioterapeutov svoje doby sa celý život pohyboval vo futbalovom prostredí a menoslov jeho klientov je doslova impozantný. Pomoc u neho hľadali Johan Cruijff, Ruud Krol, Hristo Stoičkov, José Maria Bakero, Ronald Koeman, Robert Prosinečki, Marco van Basten, Ruud Gullit, Jean-Marie Pfaff, Erik Gerets, Predrag Mijatović, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, ale aj česká tenistka Jana Novotná.

Dick van Toorn nepracoval tradičnými postupmi. Výsledky jeho práce však boli nespochybniteľné. V pamäti ho má aj Arjen Robben, ktorý mal v roku 2008 podľa terapeutov Realu Madrid pauzovať pre natiahnutý sval päť týždňov. Na trávniky sa však vrátil po štrnástich dňoch. „Nebudem hovoriť nič negatívne proti lekárskemu tímu Realu Madrid. Ja ale pracujem odlišne. Musím povedať, otvoril som im oči,“ povedal vtedy Van Toorn.

Netradičné metódy potvrdil aj náš kapitán Miloš Volešák. „Má zaujímavé metódy. Všetci sme si mysleli, že natiahnutý sval sa najlepšie vylieči, keď ho nebudeme zaťažovať. On má opačný názor. Hneď treba daný sval zaťažiť. Vymyká sa to norme, na ktorú sme boli zo Slovenska zvyknutí. Po plastike kolena a po prehliadke mi navrhol cviky, ktoré mám robiť. Absolvoval som ich v jeho špeciálne upravenej posilňovni. Sú tam aj prístroje, ktoré som nikdy v živote nevidel. Ak je niekto zranený, tak tam musí chodiť trikrát denne celý týždeň, vrátane víkendu,“ povedal pred troma rokmi pre profutbal.sk Volešák.

Dick van Toorn bol výnimočný a pre klub bolo cťou pracovať s odborníkom takého kalibru. Aj on pomohol nastaviť cestu, ktorou dnes kráčame. Česť jeho pamiatke!

 

Autor: mg
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 29.3.2024

Gong | Musíme ďalej tvrdo pracovať a ťahať za jeden povraz

Naše mužstvo pod taktovkou trénera Iliju Stolicu čaká po reprezentačnej prestávke...

ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa