Aktuality - archiv 14.5.2008

AS Trenčín blahoželá Zenitu Petrohrad

O zisk pohára UEFA sa pričinili aj bývalí hráči Trenčína

Futbalový klub AS Trenčín sa pripája ku gratulantom víťazovi pohára UEFA. Naša radosť z víťazstva Zenitu Petrohrad umocňuje skutočnosť, že pod historický triumf mužstva od rieky Nevy sa podpísali aj dvaja bývalí hráči trenčianskeho klubu.

Kamil Čontofalský pôsobil pod Hradom Matúša Čáka v druhej polovici minulého desaťročia. Odchovanec košického futbalu strávil „pod lízatkami“ základnú vojenskú službu. Vo vtedajšej tvrdej brankárskej konkurencii sa ale presadzoval veľmi ťažko. Oveľa výraznejšiu stopu zanechal na Sihoti Martin Škrtel. V mladšom doraste sa podieľal na zisku titulu slovenských šampiónov. Neskôr, keď sa svojím nebojácnym štýlom presadil v mladučkom veku do seniorského tímu, patril medzi najvýraznejšie osobnosti ligovej súťaže. Prestup do jedného z najbohatších ruských klubov bol logickým vyústením jeho výkonov.

Prvý veľký úspech v ruskom tíme zaznamenali bývalí Trenčania v závere minulého roku. V dramatickom vyvrcholení ligovej súťaže získali v poslednom kole titul majstra krajiny. Obrovský úspech vyvolal v päťmiliónovom meste explóziu nadšenia a eufórie. Petrohrad sa vôbec prvýkrát prebojoval do prestížnej Ligy majstrov. Skôr ako sa zverenci Dicka Advocaata zapoja do najprestížnejšej klubovej súťaže, museli splniť ešte misiu v pohári UEFA.

Prvým súperom Zenitu bol v 2. predkole ViOn Zlaté Moravce. Favorit nezaváhal. Po výhrach 2:0 a 3:0 postúpil ďalej. Ruskú mašinu nezastavil ani aktuálny belgický šampión Standard Liége. V Rusku prehral 0:3, doma uhral iba remízu 1:1. Po predkolách nasledovala komplikovaná skupinová fáza. V nej vyhrali Rusi jediné stretnutie. FC Larissu zdolali 3:2. Ďalšie body brali za remízy s Alkmaarom a Norimbergom. Po prehre s Evertonom, v poslednom kole, postúpili Petrohradčania z tretieho miesta.

Po zápasoch v skupine sa s tímom rozlúčil Martin Škrtel. Slovenský reprezentnat zamieril za kanál La Manche do slávneho FC Liverpool. Za jarnými zápasmi v pohári UEFA mu ale nemuselo byť ľúto. Okamžite totiž presedlal na „vyšší level“ a zapojil sa do kolotoča Ligy majstrov. Kamil Čontofalský dokonca vyslovil túžbu stretnúť sa so svojím bývalým spoluhráčom v Superpohári, ktorý je konfrontáciou víťazov dvoch najprestížnejších európskych klubových súťaží. Zenit svoju métu naplnil, Liverpool však ostal tesne pred bránami finále. Do boja o konečný triumf v Lige majstrov sa na jeho úkor prebojovala londýnska Chelsea.

Kým tím Rafaela Beniteza do finále nepostúpil, Zenit nabral na jar jednoznačne víťazné obrátky. Na jeho štíte ostali Villareal, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen ba dokonca i Bayern Mníchov. Hrdý nemecký klub odchádzal z domovského stánku Petrohradu po potupnej prehre 0:4. K zisku trofeje ostával ruskému tímu už iba posledný krôčik. Hoci sa bývalí hráči Trenčína do zápasu proti Glasgowu Rangers nezapojili, obaja pozorne sledovali dianie na ihrisku Stadium of City v Manchestri. Čontofalský držal spoluhráčom palce na lavičke náhradníkov, Škrteľ si našiel miesto na tribúne moderného štadióna. Po zaslúženej výhre 2:0 mali Slováci veľkú radosť z historického triumfu Zenitu Petrohrad. Obaja totiž výrazne prispeli k zisku cennej trofeje.

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa